Elpusztult a Csádba áttelepített orrszarvúk többsége

0
666 megtekintés
Keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) - Black rhino - Kép: sciencesource.com
Swing Szerelem Szulák
Fél év alatt elpusztult a keskenyszájú orrszarvúak többsége, amelyeket azért telepítettek be Csádba, hogy fél évszázad után újra meghonosítsák az országban a kihalás fenyegette fajt – írja az MTI.

Az African Parks civil természetvédő szervezet keddi bejelentése szerint a Dél-afrikai Köztársaságból májusban a Zakouma Nemzeti Parkba, Csád délkeleti szavannás vidékére áttelepített hat keskenyszájú orrszarvú közül négy elpusztult.

Két rinocéroszt október közepén találtak holtan, további kettőt az elmúlt napokban.

A természetvédők szerint a féltett állatokat bizonyosan nem vadorzók ölték meg, valószínűleg azért pusztultak el, mert rosszul alkalmazkodtak új környezetükhöz.

Keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) – Black rhino – Kép: edgeofexistence.org

A közép-afrikai Csádban évtizedekkel ezelőtt kihaltak az orrszarvúk a vadorzás miatt, az utolsó keskenyszájú orrszarvút 1972-ben látták. Az újrahonosítási kísérletet az tette lehetővé, hogy mára gyakorlatilag sikerült „vadorzóbiztossá” tenni a Zakouma Nemzeti Parkot.

A hat orrszarvút légi úton szállították Dél-Afrikából az 5000 kilométerre fekvő csádi nemzeti parkba. A keddi közleményből nem derül ki, hogy mi lesz az újrahonosítási program sorsa a visszatelepített állatok többségének elpusztulása után.

Csádon kívül már Botswanába, Tanzániába, Zambiába, Malawiba és Ruandába is telepítettek be rinocéroszokat.