Elpusztult 28 évesen az első fogságban született majomevő sas a Fülöp-szigeteken

0
378 megtekintés
Majomevő sas (Pithecophaga jefferyi) - Fotó: Alain Pascua - edgeofexistence.org
Swing Szerelem Szulák
A hírt pénteken jelentette be a kihalás fenyegette faj megmentésével foglalkozó szervezet. Pagasa 14 évig tartó kutatás eredményeként, mesterséges megtermékenyítéssel jött világra. A madár egyetlen utódja, Mabuhay ugyancsak művi megtermékenyítés segítségével született 2013-ban.

A Pagasa (Remény) nevű madár 1992. január 15-én kelt ki a tojásból a Philippine Eagle Foundation fajmegmentési programja keretében.

A majomevő sas (Pithecophaga jefferyi) egy óriási ragadozómadár, amely a Fülöp-szigetek négy szigetén fordul elő. Az ország nemzeti madarának számító állat a “kritikusan veszélyeztetett” kategóriában szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.

A vadon fészkelő párok számát 400 körülire becsülik, több mint 30 egyed az alapítvány gondozásában él a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Davao városban. Pagasa szerdán múlt ki olyan fertőzések következményeként, amelyek rendszerint végzetesek a ragadozók számára.

A madarat egy hétig tartó orvosi kezeléssel sem sikerült életben tartani

– közölte az alapítvány.

Pag-asa, a nem rég fertőzésben elpusztult majomevő sas (Pithecophaga jefferyi) – Kép: newsline.ph

“Pagasa a reménysugarat jelentette a fülöp-szigetekiek számára, és állandó biztatást adott mindazoknak, akik nemzeti madarunk kihalástól való megmentésén fáradoznak”

– közölte az alapítvány. A majomevő sas egyméteresre is megnőhet, szárnyfesztávolsága elérheti a két métert is, így a legnagyobb ragadozó madarak közé tartozik.

MTI