Először született koala, a pusztító tűzvész óta Ausztráliában – videó

0
1 873 megtekintés
Ash, a kis reménysugár - Kép: Australian Reptile Park - Facebook
Swing Szerelem Szulák
Az Ausztráliai Hűllőpark hatalmas örömmel jelentette be a hírt, hogy a több mint fél évig tomboló tűzvész óta, először született koala a parkban. A kicsi az Ash, azaz Hamu nevet kapta a gondozóktól. Szerintük ő lehet a reménysugár Ausztrália őshonos állatainak jövője számára. 

Ausztrália ikonikus állatát különösen súlyosan érintette a tűzvész. Az International Fund for Animal Welfare (IFAW) körübelül 5000 példányra becsüli a tűzvészben elpusztult koalák számát – írta meg a CNN. Ausztrália legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben például a koalák 85 százaléka elpusztult.

2019 szeptembere és 2020 januárja között mintegy 5,8 millió hektárnyi erdő égett el Új-Dél-Walesben és Victoria államban. A történelemben eddig példátlan tűzvészben egymilliárd állat lelte halálát és a lángok magyarországnyi területet perzseltek fel.

„Hihetetlen pillanat volt, amikor Asht megláttam, ahogy először kidugta a fejét az anyja erszényéből. Ash születése reményt ad nekünk, hogy egy újabb, sikeres tenyészidőszak elé nézünk”

– mondta Dan Rumsey, az állatkert egyik gondozója.

FIRST KOALA JOEY OF THE SEASON!

We have a very special announcement… Our very first koala of the season has popped out of Mums pouch to say hello! 🐨Keepers have decided to name her Ash! Ash is the first koala born at the park since the tragic Australian bushfires and is a sign of hope for the future of Australia’s native wildlife.

Posted by Australian Reptile Park on Monday, May 25, 2020

A helyzetet tovább nehezíti, hogy éppen 2019 májusában nyilvánította az Ausztrál Koala Alapítvány funkcionálisan kihaltnak a koalákat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy elérték azt az egyedszámot amivel nincs esély arra, hogy ezek az állatok további leszármazottjaikkal egy új nemzedéket hozzanak létre a jövőben. Majd ezek után jött a gyilkos tűzvész.

Ráadásul, a nőstény koalák általában évente egy kölyköt hoznak a világra, azonban most, a tűzvész okozta stressz hatására a legtöbb állatnál leállt az utódlás. Előfordulhat, hogy két-három évig sem fognak szülni, így a koala-népesség újjáépítése egy hosszú folyamat lesz Ausztráliában.

Olyan sok veszély fenyegette a koalákat eddig is – élőhely csökkenés, klímaváltozás, gázolás – hogy most amikor még nagyobb a baj, remélhetőleg igazán prioritást fog élvezni a megmentésük. Addig is itt van Ash, mint egy apró kis lángocska, hogy világítson, a korom sötét éjszakában.

Via