Először látható vörös panda a Pécsi Állatkertben

0
1 334 megtekintés
Fotó: pecszoo.hu
Swing Szerelem Szulák
Az idei nyár zárásaként egy Pécsett korábban még soha nem látott állatfajjal lepték meg a látogatókat. Megérkezett ugyanis a Pécsi Állatkert történetének első kis pandája, mely immár látogatók számára is megtekinthető. 

A kis panda (a magyar nyelvterületen hívják még vörös macskamedvének és vörös pandának is) veszélyeztetett állatfaj, a macskamedvék családjába tartozó, egyetlen ma élő faj. Fennmaradását veszélyezteti, hogy bundájáért vadásszák és folyamatosan veszíti el természetes élőhelyeit.

Fotó: pecszoo.hu

Az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Program (EEP) keretein belül tartják és tenyésztik. A program keretein belül az állatkert már több faj esetében tett erőfeszítéseket az adott faj fennmaradása és szaporodása érdekében. A kis panda népszerű állatkerti állat, azonban lassan szaporodik, egy állatkertnek gyakran éveket kell várnia arra, hogy ilyen állatokhoz hozzájuthasson.

Fotó: pecszoo.hu

A most Pécsre érkezett állat egy nőstény példány, 2003. június 23.-án született Hollandiában, a Rotterdami Állatkertben. Hollandiában a Cynthia nevet kapta, Magyarországon a Tünde névre lett átkeresztelve. Tünde már nem számít fiatal állatnak, de a kis pandák fogságban van, hogy 20 évig is elélhetnek.

Fotó: pecszoo.hu

A vörös panda a Himalája hegységben, ezen belül Burmában, Nepálban, India és Kína egyes területein őshonos állatfaj. Bár a ragadozók közé tartozik, legfőbb tápláléka a bambusz, kedveli azokat a területeket, ahol nagy mennyiségben megtalálható ez a növény. Kisebb mértékben más növényeket, gyümölcsöket és leveleket is fogyaszt, de kirabolja a madárfészkeket és olykor kisebb állatokat is elkap.

Fotó: pecszoo.hu

A legtöbb állatfajjal ellentétben hasa sötétebb, mint a háta. Ragadozó támadása esetén először fekete hasát mutatja támadója felé. Kiválóan mászik fára, előszeretettel tartózkodik a lombkoronában. Nevével ellentétben nem áll közelebbi rokonságban a jól ismert óriáspandával, csupán annyira, hogy mindkét faj a ragadozók rendjébe tartozik.

Forrás: pecszoo