Először bukkantak szauropodák nyomaira Skóciában

0
349 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A szauropodanyomok, amelyeket Skócia eddig feltárt legnagyobb dinoszaurusz-lelőhelyén fedezték fel, fontos információkkal szolgálnak a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatokat tömörítő őslénycsoport evolúciójáról, életmódjáról és élőhelyéről – olvasható a phys.org tudományos hírportálon.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói egy hajdan sekély, sós vizű lagúna helyén fedezték fel a nyomokat, amelyek elemzésével arra jutottak, hogy azok a szauropodák közé tartozó Apatosaurusok (régebben Brontosaurusok) és Diplodocusok korai, távoli rokonaitól származnak.

A Scottish Journal of Geology című folyóiratban közölt tanulmány szerint a Skye szigetén élt óriások legalább 15 méter magasra és több mint tíztonnásra nőttek. Mostanáig mindössze kis számú csont- és fogtöredék bizonyította, hogy hajdanán Skóciában is éltek szauropodák. A középső jura földtörténeti időszakból származó kövületek rendkívül ritkák és a Skye-sziget a világ azon kevés helyeinek egyike, ahol találni ilyeneket.

A most talált nyomok – amelyek közül a legnagyobb 70 centiméter átmérőjű – és a világ más tájain nemrég talált hasonló leletek azt mutatják, hogy a szauropodák sok időt töltöttek a part menti területeken és sekély vizek környékén. Korábban úgy vélték, hogy a hatalmas növényevők a szárazföldre koncentrálódtak.

“Olyan rengeteg lábnyom keresztezi egymást, mintha egy őslénydiszkó nyomait őrizték volna meg a kövek” – mondta a kutatást vezető Steve Brusatte, felfedezésükre utalva.

Forrás: MTI
Fotó: phys.org