Elképesztő tempóban halnak ki a madárfajok

0
293 megtekintés
A Londoni Zoológiai Társaság és a Yale Egyetem szakemberei összeállították a kihalás által leginkább fenyegetett ritka madarak százas listáját. A Kagu (Rhynochetos jubatus) is benne van a top 10-ben - Kép: oiseaux.net
Swing Szerelem Szulák
Az eddig véltnél ötször gyorsabban halnak ki a madárfajok, és az állatok az ember megjelenése előtti korokhoz képest ezerszer gyorsabban tűnnek el norvég kutatók szerint.

Folmer Bokma, az Oslói Egyetem kutatója és munkatársai egy vizsgálat során arra jutottak, hogy a fajok manapság csupán mintegy 3000 évig léteznek kihalásuk előtt, tehát jelentősen rövidebb ideig, mint azt korábban számították. Az ember megjelenése előtti korokhoz képest az állatok ezerszer gyorsabban tűnnek el – mondta el Bokma.

Az információk alátámasztják számos kutató elméletét:

eszerint a Föld egy hatodik tömeges kihalási hullám előtt áll, amelyet az emberi tevékenység jelentősen felgyorsít.

Eredményeiket a kutatók a Biology Letters című szaklapban mutatták be.

Nem a klímaváltozás a legnagyobb veszély

Jelenleg mintegy 11 ezer madárfaj él a Földön, miközben az elmúlt 500 év során 187 faj halt ki és sok további fajnak csökkent az állománya.

A Londoni Zoológiai Társaság és a Yale Egyetem szakemberei összeállították a kihalás által leginkább fenyegetett ritka madarak százas listáját. A Majomevő sas (Pithecophaga jefferyi) az első tízben foglal helyet – Kép: tripadvisor.com

Számításaik során az oslói kutatók figyelembe vették, hogy egy faj kihalása egy hosszú folyamatnak csak az utolsó lépése. Bokma és kollégái elemezték a veszélyeztetett fajok vörös listáját. Megvizsgálták, hogyan változott több mint 11 ezer madárfaj besorolása 1988 és 2016 között. Felsőbb – azaz rosszabb – kategóriába került 361 faj, populációjuk csökkent, veszélyeztetettségük szintje növekedett, még ha nem is haltak ki.

Nem a klímaváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt a globális faji sokszínűségre, hanem a természetes élőhelyek tönkretétele az emberi tevékenység révén

– mondta Bokma.

Kiemelte ugyanakkor a kutatás pozitív üzenetét: kiderült belőle ugyanis, hogy a fajvédelmi projekteknek jelentős hatása van. Ezek az intézkedések gondoskodnak arról, hogy a fajok kihalási aránya mintegy 40 százalékkal csökkent. A fajvédelemmel nem szabad addig várni, míg egy faj már szinte teljesen eltűnt – hangsúlyozták a szakértők.

MTI