Elkaptak egy 60 éves óriáskrokodilt Ausztráliában

0
592 megtekintés
Bordás krokodil - Kép: latestglobalnewstoday.com
Swing Szerelem Szulák
Nyolc éve keresték a hatóságok az idős óriást, végül most sikerült elkapni. A tekintélyt parancsoló 600 kilós, 4 és fél méter hosszú és a becslések szerint 60 éves állat az eddigi legnagyobb krokodil, amit a Wildlife Operations Unit valaha is kiemelt a Katherine folyóból, Ausztrália északi részén.

Az óriást azért kapták el, mert az ekkora állatok veszélyt jelentenek az emberre, az ország északi részén évente átlagosan ketten halnak meg krokodiltámadásban, ezért az ilyen nagy méretű egyedeket befogják, és az ember lakta területektől távolabb engedik őket szabadon – írja a 444.hu.

A tekintélyt parancsoló óriás – Kép: telegraph.co.uk 

Mióta 1970-ben védett fajjá nyilvánították a krokodilok nagyon elszaporodtak a trópusi területeken. Évente átlagosan 250 problémás egyedet kell elszállítani a települések közeléből.

Bordás krokodil

Ez a krokodilfaj gyakran támad rá a territóriumára merészkedő emberekre, főként a párzási és költési időszakban. A tengeren halászik, de madarakat és szárazföldi állatokat, például bivalyt is zsákmányol.
A legveszélyesebb krokodilok közé tartozik – zsákmányáért akár egy méterre is kiugrik a vízből – és a legnagyobbra is nő, átlagos hossza 2,5-5 méter, de egyes hím példányok a 6 métert és az 1000 kilogrammot is meghaladhatják. Az eddigi legnagyobb lemért példány 6,32 méter hosszú és 1360 kilogramm tömegű volt. Egyes vélemények szerint akár a 7 méterre is nőhetnek.
Igazán biztonságban csak Ausztráliában vannak, mert a legtöbb országban nehéz betartatni a védelmükre hozott törvényeket, és ahol veszélyeztetik a vizek mentén élőket vagy azok jószágait, ott mindenütt irtják őket.

Forrás: telegraph