Elindult a Tiszavirágzás!

0
3 192 megtekintés
Képünk illusztráció - Fotó: Bodnár Mihály
Swing Szerelem Szulák
Úgy tűnik, a hétvégén már nézhetjük a kérészek csodálatos táncát a Tiszán. Az elmúlt napokban a jó idő előcsalogatta a kérészeket, melyek sok éves átlagban a Tisza –tó térségében egy héttel később szoktak megjelenni. Az utóbbi két napban is százas nagyságrendben voltak megfigyelhetőek Tiszaszőlős és Poroszló térségben – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park honlapján.

Az elmúlt napok megfigyelései alapján bármelyik pillanatban beindulhat a kérészek tömeges rajzása, de a rajzási csúcsra vonatkozóan még nem tudnak pontosabbat mondani.

Fotó: Bodnár Mihály

A tiszavirágzás csodálatos jelensége az alkonyati órákban, este 6 és 9 óra között zajlik. A kérészek rajzása nem számítható ki pontosan, sok körülmény befolyásolja: a hőmérséklet, a vízállás, a szélviszonyok és a felhősödés.

Fotó: nlcafe.hu

Azon kívül, hogy egy rendkívül látványos esemény, fontos ökológiai jelentősége is van a tiszavirágzásnak. Számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak. Ilyenkor számtalan sirályt, csért, gémet, gólyát láthatunk, amint a terített asztalnál lakmároznak.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) a legnagyobb európai kérész; 2,5-3,8 centiméteres, a fehér farksertéivel 12 centiméter hosszú is lehet. A nőstényeknek a hímekhez képest nagyobb szárnyuk és testük van, farksertéi rövidebbek, így gyorsabb repülésre képesek. Egy nőstény általában 7-8 ezer petét rak a víz felszínére. A megtermékenyített peték a fenékre süllyednek, kikelnek, majd az aljzatba és a partoldalba fúrják magukat és az iszap szerves korhadékával táplálkoznak. Az egyedfejlődésük három évig tart, s közben hússzor vedlenek. A kifejlett kérészek három év múltán emelkednek fel a víz felszínére. A tiszavirágok ezután kezdenek el repülni, párosodnak, majd elpusztulnak.

Fotó: keol.hu
Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

Forrás: hnp.hu,knp.nemzetipark.gov.hu/