Egyre több nőstényelefánt születik agyar nélkül

0
1 535 megtekintés
Afrikai elefántbaba a Kruger National Parkban, Afrikában - Kép: krugerpark.co.za
Swing Szerelem Szulák
Talán az orvvadászat számlájára írható, hogy egyre több nőstényelefánt jön világra agyar nélkül – állapította meg egy új tanulmány.

Régen a nőstényelefántok 2-4 százaléka született agyar nélkül, ma azonban majdnem az egyharmaduk jön világra így.

A megjelenés előtt álló munka eredményeiről Joyce Poole kutatót, az Elephant Voices állatvédő szervezet társalapítóját kérdezte a National Geographic portálja. A kutatást a mozambiki Gorongosa Nemzeti Parkban végezték, de a jelenséget Afrika más tájain is megfigyelték már. A dél-afrikai Addo elefántrezervátumban az ott élő 200 nőstény 98 százaléka született agyar nélkül már a 2000-es évek elején. Kenyában a Duke Egyetem 2015-ös kutatása a nőstények agyarának méretcsökkenését állapította meg.

Afrikai elefántok Zimbabwéban – Kép: Reuters

Egyelőre kicsi elefántpopulációkban előforduló jelenséggel állunk szemben. Lehetséges, hogy az orvvadászat áll az agyar nélküli elefántok szelekciójának hátterében, ezzel a trükkel igyekeznek túlélni az embert, aki elsősorban az agyaráért üldözi az állatot

– mondta az ANSA olasz hírügynökségnek Luigi Boitani, a Római Tudományegyetem zoológusa.

“Az orvvadászat okozta szelekció feltevését azonban még igazolni kell, elképzelhető ugyanis, hogy az agyar eltűnése egyszerű genetikai eredetű jelenség, véletlen módosulás, ami kis populációkon belül a rendellenesség elterjedéséhez vezethetett” – magyarázta.

Forrás: MTI