Egyre nő a veszélyeztetett mexikói farkas populációja Új-Mexikóban és Arizonában

0
252 megtekintés
Mexikói farkas vagy mexikói szürke farkas (Canis lupus baileyi) - Kép: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Mintegy megkétszereződött öt év alatt a veszélyeztetett mexikói szürke farkas vadon élő populációja, az 1970-es években szinte kipusztult alfajnak legkevesebb 186 egyede él a legutóbbi állatszámlálás szerint Új-Mexikó és Arizona államokban. A mexikói farkaskölykök átlagos túlélési rátája 50 százalékos.

Egyre nő a veszélyeztetett mexikói szürke farkas populációja Új-Mexikó és Arizona államokban.

„Ez azt jelenti, hogy ötödik egymást követő évben nőtt az egyedszám”

– közölte az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat.

Mexikói farkas vagy mexikói szürke farkas (Canis lupus baileyi) – Kép: Flickr

A legutóbbi téli állatszámlálás szerint 114 farkas él Új-Mexikóban és 72 Arizonában, ami 14 százalékos növekedés az előző évhez képest, 2019-ben még ennél is nagyobb szaporulatot jegyeztek fel, mintegy 25 százalékos növekedést.

„2020-ban 124 farkaskölyök született, ám csupán mintegy felük maradt életben” – mondta Brady McGee, a szolgálat mexikói farkas fajvédelmi programjának koordinátora, aki elmondta azt is, hogy a mexikói farkaskölykök átlagos túlélési rátája 50 százalékos.

A kölykök születése és a vadon élő populáció megerősítése nagyon fontos, hogy talpra állítsák ezt a fajt; nagyon örülnek annak, hogy számuk folyamatosan növekszik.

– tette hozzá a szakember.

Mexikói farkas vagy mexikói szürke farkas (Canis lupus baileyi) – Kép: wikimedia.org

A mexikói farkas újbóli elterjesztése az Egyesült Államok délnyugati térségében mintegy 20 éve kezdődött. A program szembe állította a környezetvédőket, a fajvédelmi program vezetőit a helyi lakossággal, és számos jogi huzavonához vezetett.

Bryan Bird vadvédelmi szakember szerint a mexikói szürke farkas megmentésének lényeges része annak biztosítása, hogy a farkasok és az emberek képesek legyenek együtt élni.

Mexikói farkas vagy mexikói szürke farkas (Canis lupus baileyi) – Kép: wikimedia.org

Reményének adott hangot, hogy az új szövetségi kormány számára elsődleges lesz a farkasok védelme.

MTI