Egyedülálló szakmai siker, világritkaság született a Debreceni Állatkertben!

0
5 679 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az idén 60 éves, Magyarország első vidéki állatkertje újabb jövevénnyel, egy igazi kuriózummal gyarapodott. 

A magyarországi állatkertek közül egyedül, a Debreceni Állatkert, mint alapító tag vesz részt a Fülöp-szigetekről származó leopárdmacskák (Prionailurus bengalensis heaneyi) Európai Fajmentő Programjában.

Hosszú idő után ez az első fajmentő program, amelyben magyar állatkert újra alapító tag. A négy európai állatkert (Berlin, Debrecen, Plzen, Prága) összefogásaként megvalósult Palawan-szigeteki leopárdmacska tenyészprogram célja az eredeti élőhelyre való visszatelepítés, melynek előfeltétele egy stabil létszámú állomány elérése.

A kis jövevény nemét illetően fiúcska és már 7 hetes. A Fülöp-szigeteki leopárdmacska aprósággal a világ mindössze 5 állatkertjében élő állomány 15 egyedre nőtt. A kicsi egészséges, jó étvágyú és a szülei féltő gondoskodását élvezi. A Magyarországon csak Debrecenben bemutatott ritkaság jó idő esetén már látható a nagyközönség számára az állatkert Kisragadozó-házában.

Természetes élőhelyük szűkülése és az illegális kereskedelem miatt a leopárdmacska szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján és a Washingtoni egyezmény (CITES) függelékében.

Forrás: zoodebrecen.hu