Egy újabb hiúzt engedtek szabadon Szlovéniában

0
272 megtekintés
Katalin - Kép: lifelynx.eu
Swing Szerelem Szulák
Háromhetes karantén után kedden, március 31-én, szabadon engedtek Szlovéniában egy újabb, Romániából érkezett hiúzt. Katalint az elmúlt hetekben szoktatták hozzá új környezetéhez – közölte a szlovén erdészeti szolgálat.

Katalin, a hiúz áttelepítése egy nemzetközi projekt keretében valósult meg. A kezdeményezés célja, hogy Európában helyreállítsák a helyi hiúzpopulációkat, amelyek nagyon meggyérültek.

A karanténra a szakemberek szerint azért van szükség, hogy a szabadon engedett vadállatok megmaradjanak az adott területen,és hajlandóak legyenek keveredni az ott élő helyi hiúzokkal.

Katalin – Kép: twitter.com/hashtag/lifelynx

A projekt indulása óta négy hiúzt telepítettek át Szlovéniába és Horvátországba. A ragadozó macskafélék a Goru, Doru, Alojzija és Katalin nevet kapták. Az állatvédők összesen 14 példányt szeretnének betelepíteni a Dinári-hegységbe és a délkeleti Alpokba, hogy biztosítsák a helyi hiúzpopulációk nagyobb genetikai sokszínűségét.

A betelepített állatokat telemetrikus (műholddal követhető) nyakörvvel látják el, hogy meg lehessen figyelni a viselkedésüket a természetben.

Katalin az új élet felé – Kép: lifelynx.euli

Az elsőként Szlovéniába érkezett

Goru tavaly májusban már sikeresen be is illeszkedett a helyi populációba, és párosodott egy nősténnyel, Tejával. Amint azt egy januári genetikai vizsgálat igazolta, kölykük is született.

Katalint, a második Szlovéniába költöztetett hiúzt a következő négy évben még tíz példány követi majd.

MTI, lifelynx.eu