Egy rákféle, amely képes láthatatlanná változni

0
362 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az ékkőként ragyogó rákocskák teljesen el tudnak tűnni, a pár milliméter nagyságú élőlény láthatatlanná válásának mechanizmusát Amerikai Kémiai Társaság folyóiratában ismertették a kutatók. Azt eddig is tudták, hogy a szikrázó megjelenése a hatszögletű guaninkristályok jelenlétének köszönheti, amelyek rétegesen helyezkednek el a citoplazmában. Ez az anyag felelős a kaméleonok gyors színváltoztatásáért is.

A citoplazmaréteg vastagsága  és a kristályrétegek távolsága határozza meg,  milyen hullámhosszúságú fényt vernek vissza a kristályok, azaz milyen színűnek látszanak, de attól is függ árnyalatok, hogy milyen szögben éri őket a fény. Ha 45 fokos a beesési szög, akkor a visszavert fény hullámhossza eltolódik a láthatóból az ultraibolya tartományba, ezt szemünk nem érzékeli, ezért tűnik úgy, mintha egy pillanatra eltűnnének.

„Egy izgalmas kérdés azonban még mindig megválaszolatlan maradt” – mondta a kutatások vezetője Lia Addadi, az izraeli Weizmann Tudományos Intézet munkatársa. Vajon a színkülönbségek genetikailag meghatározottak és mindegyik hím adott színűnek születik, vagy képesek szabályozni a visszavert színt?” – írja az origo.hu.

https://youtu.be/Ex39GYeLQFk

Forrás: origo.hu