Egy hét alatt megtízszereződött a darvak száma – Majdnem 100 ezren vannak már Hortobágyon

0
270 megtekintés
Fotó: Szilágyi Attila Természetvédelmi őrszolgálat - HNPI
Swing Szerelem Szulák
A Hortobágyi Nemzeti Park szeptember közepén számolt be róla, hogy megjelentek az első darvak, megkezdődött az igen látványos daruvonulás. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei azóta hetente végeznek úgynevezett szinkronszámlálásokat, mely során legutóbb már 95400 példány került a távcsövek elé – írja a Park a Facebook oldalán

A közel 100 ezres mennyiség tízszerese az egy héttel korábban számolt mennyiségnek.

Ennek kapcsán rengeteg kérdés érkezett a Nemzeti Parkhoz, hogy mi okozza az ugrás szerű létszámnövekedést. A szakemberek egy Facebook posztban válaszoltak a kérdésre:

„Nálunk, embereknél legtöbbször fej- vagy ízületi fájdalmakat okoz az időjárás változás, azonban a madarak sokkal kifinomultabb érzékekkel érzik a légnyomás módosulásait.
A hónap közepén átvonult hidegfronttal sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el Közép-Európát. A front mögött hatalmas kiterjedésű anticiklon keletkezett felettünk. Ennek következtében északnyugati irányból közelítő hideg front megjelenése előtt a Kárpát-medencében magas légnyomású terület alakult ki. Így az Európa északkeleti része felől érkező darvak még az újabb front által okozott tényleges lehűlés előtt megérkeztek a Hortobágyra. Számukra fontos ez az időzítés, hiszen így a szelek tolóhatását kihasználva, kisebb energiafelhasználással tudták legyőzni a távolságot.”

Fotó: Szilágyi Attila
Természetvédelmi őrszolgálat – HNPI

A darvak szeptember végi óriási létszáma egyébként nem példanélküli. Az elmúlt évtizedben, három ízben is volt hasonló jelenség annak ellenére, hogy egyébként ilyen mennyiségben inkább október első harmadában találkozhatunk a darvakkal a Hortobágyon – tette hozzá a Nemzeti Park.

A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember közepétől november elejéig különböző hétvégi túrákat szerveznek. A túratípusok és időpontok IDE KATTINTVA érhetők el.

📢 Mi okozta a darvak létszámának ugrásszerű növekedését ❓ Tegnap este beszámoltunk arról, hogy egy hét alatt…

Posted by Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság on Sunday, September 27, 2020

Korábban a témában:

Hangos kiáltások közepette megérkeztek a darvak a Hortobágyra