Eddig ismeretlen pitonfaj 47 millió éves fosszíliáira bukkantak Németországban

0
347 megtekintés
Az újonnan felfedezett piton faj, a Messelopython freyi a a világon legrégibb ismert feljegyzett piton faj - Fotó: Hessian State Museum Darmstadt - archaeologynewsnetwork.blogspot.com
Swing Szerelem Szulák
Egy eddig ismeretlen pitonfaj 47 millió éves fosszíliáira bukkantak az UNESCO világörökségi listáján is szereplő messeli bányában Németországban.

A Senckenberg Természettudományi Társaság és a brazíliai Sao Paoló-i Egyetem kutatói az egy méter hosszú, szinte teljesen épen megmaradt, megkövesedett csontvázból arra következtetnek, hogy az óriáskígyók Európából eredhetnek – közölte szerdán a Senckenberg Társaság.

A Messel piton feje és teste majdnem teljesen megörződött – Fotó: Hessian State Museum Darmstadt – archaeologynewsnetwork.blogspot.com

Az ősi pitonok akkoriban egy ökoszisztémában élhettek anatómiailag nagyon hasonló rokonaikkal, a boákkal. Ez megdöntheti azt az elméletet, amely szerint a két kígyócsalád egymás konkurenciája volt.

“Az eocén földtörténeti időszakban, tehát 47 millió éve ezek a kígyók Európában éltek. Az elemzésünk szerint itt is fejlődtek ki”

– mondta Krister Smith frankfurti paleontológus.

Az újonnan felfedezett piton faj, a Messelopython freyi a a világon legrégibb ismert feljegyzett piton faj – Fotó: Hessian State Museum Darmstadt – archaeologynewsnetwork.blogspot.com

A lelőhely és Eberhard Frey paleontológus után a Messelopython freyi nevet kapta az eddig ismeretlen pitonfaj. Eberhard Frey a karlsruhei Állami Természettudományi Múzeum paleontológusa, aki a hüllőfosszíliák területén végzett munkájával szerzett magának világszerte hírnevet.

Az akár 6 méteresre is megnövő pitonok a világ legnagyobb kígyófajai közé tartoznak, elsősorban Afrikában, Dél- és Délkelet-Ázsiában, valamint Ausztráliában élnek.

Az UNESCO németországi bizottsága által az “őskorra nyíló ablaknak” is nevezett messeli bánya 25 éve a világörökség része. Az olajpalában konzerválódott leletek megmutatják, ilyen volt több millió éve az akkor még trópusi régió.

MTI