Ébredeznek téli álmukból a tátrai medvék

0
296 megtekintés
Fotó: Murguia©photography/ Getty Images
Swing Szerelem Szulák
A Tátrában élő medvék lassan felébrednek téli álmukból és lelkes takarításba kezdenek a természetben. Fontos és hasznos munkát végeznek, eltakarítják az elhullott állatokat és megakadályozzák a betegségek terjedését. 

A medvék a természetvédelmi szakemberek szerint ebben az időszakban nagyon fontos egészségügyi feladatokat látnak el a természetben, hiszen megtisztítják az erdőt az elhullott állatoktól – írja a Magas-tatra.info.

„Február végén a tátrai völgyekben megjelennek az első medvenyomok. Egy viszonylag nehéz időszakot követően – a téli álom során csak a korábban testükben felhalmozott zsírtartalékból nyerték ki a túléléshez szükséges energiát – lassan közeledik a tavasz, és ezek a vadállatok ismét jóllakhatnak”

– magyarázta Pavol Majko, a Tátra Nemzeti Park Igazgatóságának (Správa TANAP) igazgatója.

Mint elmondta, a természetes növényi táplálékkínálat ilyenkor még mindig viszonylag gyenge, így a medvék ilyenkor természetes ösztöntől vezérelve részt vesznek az elhullott állatok keresésében. A télen kimerültség, öregség, betegség és sérülés miatt elpusztult, vagy a farkasok és hiúzok által levadászott szarvasok, vaddisznók és őzek tetemei, maradványai vonzó célpontok a medvék számára. A medvék finom szaglásukkal hihetetlenül gyorsan és pontosan megtalálják azokat a helyeket, ahol kisebb-nagyobb hóréteg fedi azoknak az állatoknak a maradványait, akik nem élték túl a telet.

Egy medve látogatása után ezen a helyen többnyire csak a szőr és a kisebb csonttöredékek maradnak” – tette hozzá Majko. A medvék tehát – más húsevőkkel együtt – egyfajta „takarító személyzetként” fontos egészségügyi feladatot látnak el a természetben, ezen kívül megakadályozzák az elhullott állatokból szétterjedő betegségek terjedését.