Dobd fel a napod – Csodás fotókon a Cégénydányádi-park egyik kedvence, a vörös mókus

0
805 megtekintés
A közönségkedvenc vörös mókus - Fotó: Habarics Béla
Swing Szerelem Szulák
A Cégénydányádi-park, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó Természetvédelmi Terület. A több mint 50 hektáros park számos növény-és állatfaj otthona és ha épp nem kijárási korlátozás van, isteni sétákon élvezhetjük itt a természet közelségét. A terület egyik védett faja, a látogatók nagy kedvence évről évre a vörös mókus. Mivel mi most nem lehetünk ott, Habarics Béla, a nemzeti park munkatársa isteni fotókon hozta el nekünk a lompos farkú közönségkedvencet. 
Vörös mókus az itatónál – Fotó: Habarics Béla

Cégénydányád egyébként a Szamosháton, a folyótól mindössze pár száz méterre elhelyezkedő ősi szatmári település. A parkot a XIX. század elején, a reformkorban kezdték el építeni, de már nem a geometrikus elrendezésű, barokk stílust, a bécsi divatot követve, hanem az angol mintára létrehozott tájképi kertek stílusában. Kende Zsigmond báró lelkes növényszerető és-gyűjtő ember volt, az építkezés helyszínének kiválasztásakor sok egyéb szempont mellett nagy hangsúly kapott a természeti környezetbe való beágyazódás is.

Csak egy farok – Fotó: Habarics Béla

A vörös mókus (Sciurus vulgaris) védett faj, természetvédelmi értéke 25.000 Ft.

Csodás pofi – Fotó: Habarics Béla

Találunk itt platánokat, vérbükköket, mocsártölgyeket, babértölgyet, tulipánfát és egylevelű kőris fajokat is. Nagy részük a mai napig megtekinthető, azonban kétségkívül egyik legterebélyesebb, legszebb példányuk a kastély mögött látható, több mint hétméteres törzskerületű platán. Később a tűlevelűek kerültek be, a tiszafa, kolorádófenyő, a duglászfenyő, az erdei fenyő, a simafenyő, a páfrányfenyő, a mocsárciprus és a hamisciprus mára hatalmassá nőtt egyedei.

A hatalmas keleti platán – Fotó: Habarics Béla

A gazdag és háborítatlan növényegyüttes ritka állatfajok megjelenését eredményezi. Az egyik simafenyő csúcsán több évtizede fészkel egy hollópár, a platánok kiodvasodott törzse csókáknak nyújt költőhelyet. A fekete harkály hangos kiabálása mellett hallható a jóval csendesebb hamvas küllő elhalló hangja is. Denevérfajok közül nem ritka a fokozottan védett csonkafülű és a folyó mentén vadászó tavi denevér.

Fotó: Habarics Béla

Természetesen találunk itt klasszicista kúriát is és tanösvényt is, mindenképpen érdemes idelátogatni, ha már megtehetjük.

Az immáron rekonstruált, felújított kúria – Fotó: Habarics Béla

A tiszta levegő, a madárdalos, évszakonként más-más arcát mutató változatos szín- és formavilágot felvonultató kert a Szatmári-sík egyik méltán közkedvelt kirándulóhelye.

Via