DNS-sel buktatták le az elefántcsont-csempészeket

0
141 megtekintés
Kép: University of Washington
Swing Szerelem Szulák
Egy nemzetközi kutatócsoport több tonna lefoglalt elefántcsont DNS-vizsgálatával három nagy elefántcsontcsempész-kartellt azonosított Afrikában.

A Washingtoni Egyetem kutatóinak vezetésével az afrikai országok hatóságai által 2011 és 2014 között lefoglalt 38 nagy elefántcsont-szállítmányt elemeztek és megállapították, hogy a három legnagyobb csempészhálózatot a kenyai Mombasából, az ugandai Entebbéből és a togói Loméból működtetik.

Az elefántagyarakból nyert DNS-minták elemzésével a kutatók egyértelmű kapcsolatot mutattak ki 11 szállítmány között annak ellenére, hogy az orvvadászok az agyarpárokat szétválasztották és a világ különböző részeibe szánt szállítmányokban rejtették el.

A Science Advance folyóiratban közzétett tanulmányban “felfedjük az összefüggést a látszólag elszigetelt lefoglalások között, összekapcsolva azokat nemcsak az ezekben a kikötőkben működő speciális bűnhálózatokkal, hanem az orvvadászokkal és a szállítmányozási hálózatokkal” – mondta Samuel Wasser, az amerikai egyetem biológiai megőrzési központjának igazgatója.

Wasser és csapata által párba rendezett, 2015-ben elkobzott elefántagyarok – Kép: Phys.org

Wasser emlékeztetett arra, hogy előző kutatásukban már azonosították, Afrika mely részein – Tanzánia délkeleti és Mozambik északi térségében, Gabon északkeleti, a Kongói Köztársaság északnyugati és a Közép-afrikai Köztársaság délnyugati területein – működnek a legnagyobb orvvadászhálózatok.

A kutatók eredményei segítik a helyi hatóságokat a hálózatok felgöngyölésében és bizonyítékok gyűjtésében az ellenük folyó bűnperekhez.

A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet 1989-ben betiltották, ám azóta is folyamatosan csökken az afrikai elefántok száma.

A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) vadőrei az elkobzott elefántagyar-halmokat készítik elő az égetésre – Kép: thetimes.co.uk

2016-ban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) megállapította,

hogy a 2005 és 2011 között elpusztult mintegy 111 ezer elefánt többsége vadorzók áldozatul esett.

Becsléseik szerint 2011-ben mintegy 415 ezer elefánt élt Afrikában.

Forrás: MTI