Dinoszauruszkiállítás nyílik a szegedi Móra-múzeumban

0
140 megtekintés
Dinoszauroszakat ábrázoló, eredeti méretű állatrekonstrukciók a szegedi Móra Ferenc Múzeum előtt - MTI Fotó: Rosta Tibor
Swing Szerelem Szulák
Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából címmel nyit július 14-én a kiállítás, ahol eredeti fosszíliákat, valós méretű csontváz- és állatrekonstrukciókat mutatnak be, a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Fogas Ottó igazgató a tárlatról rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a látványos, interaktív, gyerekbarát kiállítás látogatói megtudhatják, miként alakultak ki a hatalmas dinoszauruszok, milyen események vezettek az állatcsoport kihalásához és megismerhetik a fosszíliaképződés folyamatát is.

A Kultúrpalota épülete előtt három eredeti méretű állatrekonstrukció fogadja az érdeklődőket. Ezek közül a legnagyobb a jura időszakban, 145-155 millió évvel ezelőtt élt Mamenchisaurusé.

Ezek a növényevő dinoszauruszok 22-30 méteresre nőttek meg, testhosszuk felét 19 csigolyából álló nyakuk tette ki, tömegük 20 tonna körüli volt.

A múzeum dísztermében látható egy Mamenchisaurus csontvázának – Kínában talált fosszíliák alapján készült – rekonstrukciója is.

Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából kiállítás építés közben – MTI Fotó: Rosta Tibor

A múzeum kupolatermében egy Tyrannosaurus rex csontváz-rekonstrukcióját mutatják be, az egyik földszinti teremben pedig egy a fajt ábrázoló szobor fogadja a vendégeket, ez egy veliocraptorral egyetemben látható volt a Jurassic Park-filmekben.

A tárlaton szereplő fosszíliák közül az egyik legérdekesebb egy megkövült, mintegy 65 millió éves hadroszaurusztojás. Löffler Zsuzsanna régész elmondta, ezekből a nyomfosszíliákból számos következtetést le tudtak vonni a kutatók. Az egyik legszembetűnőbb, hogy a kifejlett állatokhoz képest mennyire aprók voltak a dinoszauruszok tojásai, a hadroszauruszé például kicsit kisebb, mint egy mai struccé. Valószínűsíthető, hogy az állatok hosszú idő – egyes fajok akár több tíz év – alatt érték el felnőttkori méretüket, és szükség lehetett valamiféle utódgondozásra is.

Forrás: MTI