Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

0
3 836 megtekintés
A héthetes dingó kölyök - Fotó: Balázs Attila/MTI
Swing Szerelem Szulák
Tüneményes dingó baba ( Canis lupus dingo) született Nyíregyházán, a kölyök most hét hetes, így orvosi vizsgálaton esett át, melynek kapcsán a sajtó munkatársainak is bemutatták. A három éve Csehországból érkezett ausztrál vadkutya 63 napos vemhesség után egy kotorékban hozta világra kicsinyét.

A kölyök igazi különlegesség, hiszen az országban csak a itt látható ilyen állat. A szuka kölyök az első hónapot az anya által vájt búvóhelyen töltötte, ám most 7 hetes korában már előmerészkedik rejtekéből s előszeretettel mászkál szülei után a kifutóban.

Biácsi Alexandra állatorvos 2018.január 8-án mutatta be a héthetes csöppséget – Fotó: Balázs Attila/MTI

A dingó származására többféle elképzelés létezik, jelenleg a farkas leszármazottjaként, alfajnak tekintik ( Canis lupus dingo), de a legújabb kutatások szerint önálló fajról is lehet szó.

Biácsi Alexandra állatorvos 2018.január 8-án mutatta be a héthetes csöppséget – Fotó: Balázs Attila/MTI
A nőstény dingó szájában viszi héthetes kölykét a Nyíregyházi Állatparkban 2018. január 8-án – Fotó: Balázs Attila/MTI

Bár eredete homályos, annyi bizonyos, hogy Ausztráliában közel 4000 éve él, változatlan formában. Ausztrália csúcsragadozóját feltehetően ázsiai hajósok juttatták el Ausztráliába, több ezer évvel ezelőtt s nagyra becsült társa volt az Ausztrál őslakosoknak. Együtt éltek, ettek és vadásztak. A dingókat ágymelegítőnek, hulladékeltakarítónak, vadásztársnak és testőrnek használták. Az őslakosok egy-egy kölyköt vettek ki a vad almokból, de amint a négylábú társak ivarérettekké váltak, kezelhetetlenségük miatt visszaengedték őket a vadonba.

Kép: facebook.com/sostozoo
Kép: facebook.com/sostozoo

A természetben populációik folyamatosan növekednek, mivel rendkívül ügyes vadászok, s mindent elfogyasztanak ami él és mozog, a kisebb hüllőkön át az erszényes állatokig sok minden szerepel a táplálék állatai között.

Kép: facebook.com/sostozoo

Mióta azonban Ausztráliában birkákat tenyésztenek, az lett a fő táplálékuk s óriási károkat okoznak a helyi gazdáknak. A távoltartásukra épült a világ leghosszabb 5600 kilométeres kerítése is, melynek célja, hogy távol tartsa őket a haszonállatoktól.

Forrás: sostozoo.hu, MTI