Cukorbetegség: becslések szerint közel 7000 kutya és 11 500 macska érintett Magyarországon

0
1 175 megtekintés
Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Kiskedvenceink is lehetnek cukorbetegek: becslések szerint minden 200 macskából egy és 300 kutyából egy érintett. A kor, az elhízás, a genetika, a fajta, bizonyos gyógyszeres kezelések és betegségek megnövelik a cukorbetegség kockázatát. Mivel a november a Cukorbetegség Hónapja, íme öt hasznos tanács, ami segít felismerni a cukorbetegség jeleit és könnyebben gondját viselni a cukorbeteg kisállatoknak.

1. Ismerjük fel a cukorbetegség tüneteit!

A kisállatok cukorbetegsége nagyon hasonló az emberekéhez: ha a kisállat szervezetében nincs elegendő inzulin vagy nem képes azt megfelelően hasznosítani, a glükóz a véráramban marad, megnő a vércukorszint és cukorbetegség alakul ki. Amikor inzulin hiányában a vércukorszint megemelkedik, a vizeletben glükóz található. Ez fokozott vízvesztéssel jár, ami miatt a kisállat vizelete bőségesebb és többet is iszik.

Ne vegyük félvállról, ha kiskedvencünk túl sokat ürít, túl sokat iszik, vagy bő étkezés ellenére sem hízik vagy éppen súlyt veszít. Ezek ugyanis a cukorbetegség legjellemzőbb tünetei. A cukorbetegségnek további figyelmeztető jelei is lehetnek, mint a depresszió vagy a gyakori fáradtság. Kutyák esetében a fátyolos szem, míg macskák esetében a gyenge hátsó lábak is utalhatnak cukorbetegségre.

Ha az említett tünetek bármelyikét tapasztaljuk, mihamarabb keressük fel az állatorvost! Az állatorvos vizsgálattal és különböző tesztek, köztük vizelet- és vérvétel segítségével állítja fel a diagnózist.

2. Válasszunk kisállatok számára kifejlesztett inzulint!

Általánosságban elmondható, hogy a cukorbetegség kutyák és macskák körében nem gyógyítható, de kezelhető. Akárcsak a mi esetünkben, cukorbeteg kisállataink számára is az inzulin pótlása a kezelés kulcsa. De, fontos, hogy kifejezetten kisállatok számára kifejlesztett inzulint válasszunk! Mi a különbség és miért ennyire fontos? A kutyáknak és macskáknak kisebb mennyiségű inzulinra van szükségünk, mint nekünk. Az állatorvosok által elismert inzulin alacsony 40 IU/ml koncentrációjának köszönhetően lehetővé teszi a kutyák és macskák számára szükséges alacsony dózisok pontos adagolását.

3. Tanuljuk meg az inzulin beadását

Cukorbeteg kisállatunk számára az inzulint kétféleképpen pótolhatjuk: hagyományos inzulininjekció vagy egy speciális inzulin toll, a VetPen segítségével. A VetPen használata egyszerű, gyorsan és fájdalommentesen alkalmazható. Egyszerűbb használata miatt a VetPen ajánlott olyan gazdik számára, akiknek nincsen tapasztalatuk injekcióstűvel, hiszen nincs szükség valódi tű használatára és a megfelelő mennyiséget is egyszerűen be lehet állítani az eszközön. Bármelyik terméket is választjuk, első használat előtt kérjük az állatorvos segítségét, aki megtanítja a helyes használatot.

4. Készüljünk fel a hipoglikémiára!

A cukorbetegség veszélyezteti kiskedvencünk egészségét. A cukorbeteg kisállatok esetében leggyakrabban fellépő komplikáció a hipoglikémia. Amikor a vércukorszint a normális szint alá esik, hipoglikémiáról beszélünk. Ha a vércukorszint túl alacsony, az agy nem jut elegendő glükózhoz, ami akár a kisállat életét fenyegető állapothoz is vezethet.

A hipoglikémiát számos esemény kiválthatja: az inzulin túladagolása, egy-egy étkezés kimaradása vagy későbbre tolódása, vagy akár kiskedvencünk diétájának, ételmennyiségének megváltoztatása is. A hipoglikémia kialakulásának valószínűségét növelhetik továbbá fertőzések és egyéb krónikus betegségek, valamint a mozgás mennyiségének és intenzitásának megváltozása vagy más gyógyszerek alkalmazása.

Ha azt tapasztaljuk, hogy kiskedvencünk nyugtalan, remeg vagy reszket, esetleg szokatlanul viselkedik: nyugodtabb vagy aluszékonyabb, mint általában, azonnal etessük meg! Ha nem fogadja el az ételt, más formában pótoljuk a glükóz szükségletét amilyen gyorsan lehet!

Ha kisállatunk eszméletlen vagy rohama van, habozás nélkül, azonnal hívjuk az állatorvost!

5. Kísérjük figyelemmel a kezelést!

Amikor cukorbeteg kisállatról gondoskodunk, az adatok napi nyomon követése és lejegyzése elengedhetetlen. Az állatorvos számára ugyanis ezek az információk nyújtanak segítséget a kezelés beállításához. Ezek mellett akár egész napon át tartó vérvételek és egyéb vizsgálatok is várhatnak a kisállatra. A nyomon követés továbbá azért is nagyon fontos, mert annak ellenére, hogy a kisállat huzamosabb ideje stabil állapotban lehet, időről-időre szükséges lehet az inzulinmennyiség megváltoztatása, amihez nagy segítséget nyújtanak a gazda által gyűjtött információk is.

Ne feledjük tájékoztatni szomszédainkat és ismerőseinket arról, hogy kiskedvencünk cukorbeteg! Ezáltal ők is felkészültebbek lesznek és tudják majd, mit kell tenniük abban az esetben, ha négylábú barátunk esetleg elkóborolna.

Tudj meg többet a háziállatok cukorbetegségről:

kisallatorvos.hu

kisallatcukorbetegseghonap.hu

flowpr.hu