Cuki pizsamás lovacska született Nyíregyházán

0
466 megtekintés
A pizsamás lovacska és anyukája - Kép: facebook.com/sostozoo
Swing Szerelem Szulák
Új taggal bővült a Nyíregyházi Állatpark alföldi zebra (Equus quagga) csapata. A kis csődör csikó 4 nappal ezelőtt, március utolsó napját választotta, az örömteli érkezésre, a kora reggeli órákban és nem volt szükség sem a gondozók, sem az állatorvos segítségére.

A kicsi 12 hónapnyi vemhesség után jött a napvilágra s nagyon eleven, születése után egy-két órával már lábra állt, s ma már boldogan nyargalászik anyja mellett a külső kifutóban. A kiscsikó 6-9 hónapos koráig anyatejjel is fog táplálkozni, de hamarosan megkezdi a szálas takarmány fogyasztását is s néhány hónap elteltével egyre inkább a csökkenő mennyiségű tej, és a növekvő mennyiségű szilárd takarmány fogyasztása lesz jellemző a táplálkozására – írja sajtóközleményében az állatkert.

Négynapos alföldi zebracsikó vagy más néven Burchell-zebra (Equus quagga) anyjával és testvérével a Nyíregyházi Állatpark kifutójában 2020. április 3-án. A koronavírus-járvány miatt nem látogatható állatpark bevezetett egy online kedvezményes jegyértékesítést, az ún. segítő jegyet. Ez a belépőjegy 3.900 forint helyett most 2.300 forintért vásárolható meg és egy éven belül bármikor felhasználható, ha majd kinyitnak. A jegyvásárlók így tudják segíteni az állatpark 5000 állatának etetését – Kép: MTI/Balázs Attila

A Nyíregyházi Állatpark hatalmas, az afrikai szavannát idéző állatbemutatója nagy népszerűségnek örvend hiszen zebrák, orrszarvúk és antilopok élnek közös kifutóban a páviánok dombjával szemben. A most született kis csődör is hamarosan csatlakozik a nagyobb alföldi zebra csapathoz, de míg felerősödik szüleivel és testvérével külön kifutóban növekszik.

Négynapos alföldi zebracsikó vagy más néven Burchell-zebra (Equus quagga) anyjával – Kép: MTI/Balázs Attila

A kicsi jelenleg olyan mint egy játék lovacska, hiszen az apró testhez aránytalanul hosszú végtagok társulnak, ám ahogy a kiscsikó fejlődik, fokozatosan kialakulnak a felnőttekre jellemző testarányok. A kicsi szőrzete is eltérő az ivarérett egyedekétől, a csikószőr ugyanis az első hónapokban kevesebb fedőszőrből és több pehelyszálból áll s csíkjai is világosabbak.

A pizsamás lovacska és anyukája – Kép: facebook.com/sostozoo

Természetes élőhelyükön, Afrikában kedvelik a nyílt füves, vagy ritkás-ligetes szavannákat s bár napjainkban még nem tartozik a veszélyeztetett állatok közé, az élőhelyek csökkenése és az illegális vadászat hosszú távon veszélyeztetheti a faj fennmaradását.

Zoo Tv következő adásában, melyet nem rég indított az állatkert, a pizsamás lovacskáról lehet majd még többet megtudni.

ZooTv-t indított a Nyíregyházi Állatkert