Cuki pampanyuszik születtek Nyíregyházán

0
1 284 megtekintés
Cuki kis Pampanyuszi vagy Nagy mara (Dolichotis patagonum) A kis apróság olyan, mintha egy nyulat kereszteztek volna egy őzzel - Kép: Nyíregyházi Állatpark - Facebook
Swing Szerelem Szulák
A név egy kicsit megtévesztő lehet, mert nem nyuszik, bár kétség kívül rágcsálók és hasonlítanak is rájuk, de a tengerimalacfélék családjába tartoznak. A nagy mara (Dolichotis patagonum) néven is futó cukiságok, Földünk második legnagyobb rágcsálói. A állatpark leírása szerint, olyanok mintha egy nyulat kereszteztek volna egy őzzel. Hát van benne valami, irtó édesek. 

Az Andok-kalandok kifutó rendszerében három tenyészpár is lakik és idén mindenkinek születtek utódai, akiket együtt nevelnek a többiekkel, átmeneti kolóniát alkotva, mert amúgy rágcsálóknál szokatlan módon monogám kapcsolatban élnek és egy életre választanak társat.

Pampanyuszi vagy Nagy mara (Dolichotis patagonum) az Andok-kalandok kifutóban – Kép: Nyíregyházi Állatpark – Facebook

A tartós párkapcsolatnak több oka is van: A nőstény évente két alkalommal, akkor is csupán néhány órán át fogamzóképes, így a hímnek állandóan választottja közelében kell maradni, nehogy elszalassza az alkalmas időpontot. Ráadásul a nősténynek rengeteg energiára van szüksége a kölykök kihordására és táplálásra, így leszegett fejjel kell szinte egész nap legelésznie, így a társa óvja a ragadozók elől. Cserébe a hím a nap jó részét őrködéssel tölti és az idegen hímek elkergetésével.

Pampanyuszi vagy Nagy mara (Dolichotis patagonum) az Andok-kalandok kifutóban – Kép: Nyíregyházi Állatpark – Facebook

Mint írják, a 3 hónap vemhességi idő után világra jött kölykök már 24 órával a születésük után képesek önállóan járkálni, ekkor még leginkább a rejtett kotorékban tartózkodtak de a különböző életkorú utódok már napsütéses időben előszeretettel tartózkodnak a föld felszínen felett is az Andok kalandok kifutórendszerben. Bár hamar elkezdték enni a fűféléket, a szintén szokatlan módon, akár 13 hetes korukig szopni is fognak.

Posted by Nyíregyházi Állatpark on Tuesday, May 19, 2020

sostozoo.hu