Csodaszép, színjátszó kígyót fedeztek fel Vietnámban

0
814 megtekintés
A különleges új faj az - Achalinus zugorum - Kép: smithsonianmag.com (American Society of Ichthyologists and Herpetologists)
Swing Szerelem Szulák
Az újonnan azonosított faj egy ősi nembe tartozik, több különleges tulajdonsága is van. Már azon kívűl, hogy milyen lenyűgözően néz ki. Vietnám északi részének festői szépségű szubtrópusi karszthegyei közt él az a különleges küllemű kígyófaj, amelynek felfedezéséről a Smithsonian Magazin számolt be. Az Achalinus nembe tartozó délkelet-ázsiai kígyók különlegessége, hogy pikkelyeik nem fedik át egymást, s e rejtett életmódú állatcsoport egyre több tagjára bukkannak rá Vietnámban – írta meg a National Geographic

Meglehetősen keveset tudunk azonban róluk, néhány érdekességen kívül: mindegyikük lágy táplálékkal él csupán, pl. egyik fajuk kizárólag a helyben honos óriás földigilisztákkal táplálkozik. Látásuk rendkívül furcsa, mivel szemükben csupán a fényt érzékelő (de színeket nem látó) pálcikasejtek vannak, ez alapján feltehetően minden fajuk szürkületi, éjjeli életmódú lehet, illetve sötét környezetben élhet.

A kígyófaj felfedezéséről a Smithsonian Múzeum és a Vietnámi Tudományos Akadémia Ökológiai Intézetének kutatói közös tanulmányban számoltak be a Copeia szakfolyóiratban, az ismereteket a Smithsonian Magazine foglalta össze. A felfedezésre 2019-ben került sor, amikor egy nagy nemzetközi csapat és helyi szakemberek sokasága járta Vietnám karsztvidékét azzal a céllal, hogy minél több fajtól sikerüljön genetikai mintát gyűjteni egy óriási, globális biodiverzitás-felmérés adatbázisához.

A kígyófaj élőhelye a vietnámi karsztvidék vadregényes tája – Kép: Aryeh Miller, Smithsonian

A kutatócsoport a vadregényes folyó- és patakvölgyeket járva esténként gyűjtötte az információkat a helyben élő kétéltű- és hüllőfajokról, amikor egyik este, a kijelölt terepre igyekezvén egy apró (45 centis), sötét színű, de élénken színjátszó kígyót vettek észre az ösvényen, különös pikkelyei alapján azonnal kiderült a szakemberek számára, hogy eddig ismeretlen fajjal hozta össze őket a sors. Bár a sötétben nehéz volt bármi biztosat mondani a kígyóról, az Achalinus nembe tartozása nyilvánvaló volt.

„Ez a nem meglehetősen különös küllemű, a pikkelyeik kicsik, és a köztük lévő hézagokban látszik a bőrük”

– mondta dr. Kevin de Quiroz, a felfedezést bemutató tanulmány egyik szerzője. Nem sokat tudni e kígyók életmódjáról, de feltehetően az avarban, esetleg a föld alatt élnek, ez pedig különösen megnehezíti, hogy rájuk találjon, még egy olyan kutató is, aki évtizedeket töltött terepi munkával. Truong Nguyen, a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy 22 éve járja a vietnámi hegyvidéket, de eddig mindössze hat egyeddel találkozott e kígyónemből.

Az Achalinus nembe tartozó délkelet-ázsiai kígyók különlegessége, hogy pikkelyeik nem fedik át egymást és a köztük lévő hézagokban látszik a bőrük – A képen látható kígyó egy Achalinus formosanus formosanus – Kép: Kevin Messenger – Flickr.com

A kutatók bíznak benne, hogy a felfedezésük további terepi vizsgálatokra ösztönzi majd a vietnámi szakembereket, főleg a karsztvidéken, ahol számos külső veszély fenyegeti az ökoszisztéma biológiai sokszínűségét a kőbányászattól a vadászaton át az erdőirtásig. A terület élővilágának megismerésével azt szeretnék elérni, hogy az emberek megtanuljanak együtt élni a természettel.

Az Achalinus zugorum nevű faj, a rokonaival egyetemben, igen korán elkülönült a kígyók családfáján belül, számos tulajdonsága igen ősi, ezért a felfedezés a kígyók evolúciós múltját illetően is jelentős. A most felfedezett faj nevét a Smithsonian Múzeum herpetológusáról, George Zugról kapta. Az idős szakember elmondta, hogy hatalmas megtiszteltetés számára, hogy róla nevezték el ezt a különleges kígyófajt. Zug és felesége fiatal kutatók nemzedékeinek tanulmányaiban és terepi munkájában nyújtott segítséget évtizedeken át.