Csodás drónvideón a horvát partoknál felbukkanó barázdásbálna

0
1 683 megtekintés
Meseszép felvételen a barázdásbálna, a horvát partoknál - Kép: Blue World Institute of Marine Research and Conservation - YouTube
Swing Szerelem Szulák
Idén elég kegyesek a tenger óriásai a horvát tengerkutatókkal, három év szünet után folyamatosan szaporodnak az észlelések, most épp a Kékvilág Tengerkutatási Intézet munkatársai futottak bele újra egy tengeri emlősbe, méghozzá a Velebit-csatornában – szúrta ki a Travelo.

A fenséges barázdásbálnáról a felvétel szeptember 5-én készült, a Novsko ždrilo tengerszorosnál. Körülbelül két órán át követték a barázdásbálnát, egészen a Maslenica-hídig, ahol az állat visszafordult a Velebit-csatornába, és elúszott Vinjerac irányába.

A fantasztikusan szép felvételen tükörsima víz, mintha a tenger is segített volna kicsit, a kutató hajó aranyosan eltörpül a fenséges óriás mellett, aki a maga békéjével szeli a habokat, miközben a ragyogó nap cirógatja a vizet:

A barázdásbálna a második legnagyobb állat a Földön, az óceánban élő példányok akár 27 méteresek is lehetnek, de a Földközi-tengerben csak 20-23 méter hosszúra nőnek meg. Akár 100 évig is elélhetnek. Az emberi tevékenység miatt veszélyeztetett fajnak számít.

Korábban a témában:

Termetes bálnát fotóztak az Adria partjainál