Csodálatos képeken az őszi Hortobágy

0
238 megtekintés
Fotó: Derencsényi István - Hortobágyi Nonprofit Kft. - Facebook
Swing Szerelem Szulák
Az ősz egyik nagyon látványos eseménye a természetben a madárvonuláshoz kötődik. Az Alföld ideális pihenő és táplálkozóhely a dél felé tartó vándormadarak számára – októberben gázlómadarak tömegei lepik el a Hortobágy széles síkságát, melyek telelőterületükre tartva kisebb-rövidebb időt tartózkodnak a biztonságot és bőséges táplálékot jelentő Hortobágyi Nemzeti Parkban.

A Hortobágyi Nemzeti Park az UNESCO Világörökség részét képezi. Az egyik leglátványosabb természeti jelenség ősszel a darvak esti behúzása. A szántókról az alvóhelyek felé vonuló, több ezer madár szabályos sorokban vitorlázik éjjeli szálláshelye felé a pusztai naplementében.

Fotó: Derencsényi István – Hortobágyi Nonprofit Kft. – Facebook

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk.

A messze északon, a zord finn tundrán költő darvak hosszú utat tesznek meg Lengyelországon keresztül a Hortobágyig, hogy itt felkészüljenek a hosszú és nem veszélytelen útra Észak-Afrika felé. A csípős őszi naplemente perceit élettel megtöltő, különleges hangulatú esemény olyan egyedülálló élményt jelent, amelyet mindenképp meg kell tapasztalni.

Addig is míg ez megtörténik, merüljetek el Derencsényi István Fotóriporter csodás őszi képeiben, amit a Hortobágyi Nonprofit Kft. osztott meg Facebook oldalán, mindannyiunk nagy örömére.