Cseperednek a túzokfiókák a dél-alföldi pusztákon

0
163 megtekintés
Túzok mama kicsinyeivel (Great Bustard - Otis tarda) - Fotó: thedevizesgunsmith.co.uk
Swing Szerelem Szulák
A Körös-Maros Nemzeti Park tájain már vezetgetik fiókáikat a túzoktojók. Nagyon vigyáznak rájuk, rejtegetik őket a ragadozók elől – írja nemzeti park a honlapján. A túzokfiókákat nem könnyű megfigyelni, a tojók ugyanis rendkívül óvatosak, nagyon ügyelnek utódaik biztonságára. Az apróságok számára a legnagyobb védelem az, ha láthatatlanok. Anyjuk olyan ügyesen rejtegeti őket, hogy az egyszerű természetjáró talán észre sem veszi a fiatal madarakat.

Mint írják, csak bizonyos napszakokban mozognak, s akkor is rendszerint a magasabb vegetációkban. Ha teleszkóppal figyeljük a tojókat, akkor a viselkedésükből következtetni tudunk a fiókák jelenlétére. Például, ha gyakran nyújtanak lefelé valamit a csőrükkel, akkor valószínűleg a fűben lapuló fiatal madarakat etetik. Ha szerencsénk van, és éppen egy rövidebb vegetáción, kaszáláson haladnak keresztül, akkor a fiókát is megpillanthatjuk. Ez mindig csak rövid ideig tart, mert a tojó igyekszik minél hamarabb takarásba húzódni. A kakas fiókát a nagyobb termete miatt nem lehet sokáig rejtegetni, mert mire röpképessé válik, termete már eléri az anyjáét.

Így fotózni se olyan egyszerű a kis csibéket, ezért gyűjtöttünk egy-két tüneményes túzok pipit a hír mellé, hogy lehessen azért sóhajtozni is.

Túzok fiókák (Otis tarda) – Képünk illusztráció

Amit érdemes tudni a túzokról

A túzok Európa legnagyobb testű röpképes madara. A tojók súlya 4-6, az öreg kakasoké akár 16-18 kilogramm is lehet. A túzok világszerte veszélyeztetett faj, több nemzetközi egyezmény védelme alatt áll. Magyarországon a legmagasabb védelmi kategória óvja: fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint. 2014-ben az Év madarának választották hazánkban.

Cseperedő túzokfióka a dél-alföldi pusztákon – Fotó: Szél Antal István – kmnp.nemzetipark.gov.hu – Képünk illusztráció

Van olyan területrész, ahol mintegy másfél négyzetkilométeren 7 túzokcsaládot vettek számba. Idén több kétfiókás családot is láttak, de leggyakrabban egy fiókát vezettek a túzok mamák. A röpképes kor elérése után már nagyobb távolságra tudnak menekülni a ragadozók elől és ekkor is az anyamadár felügyelete alatt vannak. Ekkortól még egy szűk fél éven át együtt van a család.

Tűzok csibék (Great Bustard – Otis Tarda ) Spanyolországban – Képünk illusztráció

A dévaványai határban szerencsére jól érzi magát – másfél hónapos fiókájával együtt –, az a tojó, amelyet „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” című Life+ program keretében láttak el jeladóval, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen.