Büntetőeljárás indult a kamcsatkai vízszennyezés ügyében

0
313 megtekintés
Ökológiai katasztrófa Kamcsatkán - Kép: Khalaktyrsky beach by Kristy_Rozenberg - siberiantimes.com
Swing Szerelem Szulák
Büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán a kamcsatkai vízszennyezés és tengeriélőlény-pusztulás  ügyében.

Az SZK, amely a természetre veszélyes anyagok és hulladékok kezelésére vonatkozó előírások megszegése, valamint tengerszennyezés címén indított eljárást, vizsgálja a távol-keleti félsziget délkeleti partvidékén bekövetkezett, az Avacsa-öblöt és a halaktirszkojei strandot érintő szennyezés összes lehetséges forrását.

A hatóság szerint a part mentén vett minták előzetes vizsgálata ipari olajhoz hasonló állagú vagy más kőolajtartalmú szennyezőanyag jelenlétét állapította meg a tengervízben.

A nyomozás megállapította, hogy a fenolt is tartalmazó szennyeződés szeptember 1. és október 3. között jelentkezett az Avacsa-öbölben és a halaktirszkojei strandon, valamint a Babja, a Bolsaja Lagernaja és a Malaja Legarnaja öbölben. Nyomában megváltozott a víz színe, valamint elpusztult fenéklakó tüskésbőrűek és más tengeri állatok teteme borította el a környéket. Két szörfös is egészségkárosodást szenvedett a helyi vizekben, a szaruhártyájukon kémiai égési sérüléseket diagnosztizáltak.

Jurij Trutnyev orosz miniszterelnök-helyettes, távol-keleti elnöki megbízott korábban a hét végig szabott határidőt a hatóságoknak a történtek okának megállapítására.

MTI