Bulgáriában nyeri vissza szabadságát Andi, a bécsi keselyű

0
339 megtekintés
Egyiptomi keselyűk - Fotó: Tiergarten Schonbrunn - Christian Kunz
Swing Szerelem Szulák
Már megérkezett Bulgáriába a Schönbrunni Állatkert kilenc hónapos egyiptomi keselyűfiókája, Andi, hogy hamarosan a Rodope hegység felett szárnyalhasson. A fiatal madár egy visszatelepítési projekt résztvevője.

A balkáni országokban az elmúlt harminc évben drasztikusan, 80 százalékkal csökkent az egyiptomi keselyűk száma, és ma mindössze hetven költőpár él a régióban. A faj egyedszámának növelésére a Green Balkans bolgár természetvédelmi szervezet 2017-ben „Egyptian Vulture – New Life Project” címmel visszatelepítési programot indított a Rodope hegység keleti részén. Ennek egyik résztvevője Andi, aki a Schönbrunni Állatkertben kelt ki a tojásból.

A kilenc hónapos hím – egy Spanyolországból származó, hasonló korú társával együtt – először egy hatalmas szabadtéri röpdébe kerül, amelynek májusban szélesre tárják az ajtaját. A cél, hogy a két fiatal csatlakozzon a környéken élő felnőtt madarakhoz, és mindent megtanuljanak tőlük, ami a túléléshez szükséges. Ha minden jól alakul, akkor az állatkertekből származó keselyűk idősebb társaikkal együtt kelnek útra Afrikába, a telelőhelyükre.

Egyiptomi keselyű vagy másik nevén dögkeselyű (Neophron percnopterus) – Kép: tarifarealestate.com

Az egyiptomi keselyű az Európában szabadon előforduló négy keselyűfaj közül ugyan a legkisebb, de 1,8 méteres szárnyfesztávolságával még így is nagyon impozáns látványt nyújt. Ráadásul okosak is: megtanulták, hogyan lehet kövekkel feltörni még a hatalmas strucctojást is.

Forrás: sajtóközlemény – eurocommpr.at