Biciklisre támadott egy medve Székelyföldön

0
433 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

 A sebesült egy a Borboly Csaba megyei tanácselnök közösségi oldalán közzétett filmen a kórházi ágyban fekve mesélte el a történteket. Mint közölte: kerékpárral haladt el egy olyan kukoricatábla mellett, amelyben – mint kiderült – nyolc medve tartózkodott. Ezek közül négy kirohant az útra, de három azonnal vissza is fordult. A férfi megijedt, elesett, és – állítása szerint – egy legalább 400 kilós barnamedve rontott rá. Az áldozat a kerékpárral próbált védekezni, ezt szembedobta az állattal, de nem tudta elkerülni a karmolásokat. 

Mentővel vitték be a sérültet Csíkszeredába, a kórház sürgősségi ügyeletére. Az áldozat felszíni karmolásokat szenvedett a combján, derekán és a fartáján, ezeket kezelték, és átszállították a férfit a fertőző osztályra. Az igazgató hozzátette, a páciensnek több napig a kórházban kell maradnia az ilyen esetekre előírt kezelésre.
Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke közölte: felvette a kapcsolatot az illetékes vadásztársasággal, és remélhetőleg már csütörtökön benyújtják a minisztériumba a medve kilövésére vonatkozó kérelmet. A megyei tanácselnök azt is tudatta, hogy arra kérte Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert, hogy értékelje újra, és hagyja jóvá a közelmúltban benyújtott és elutasított felcsíki medvekilövési kéréseket.

Medvetámadás Felcsíkon – Medvék tanyáznak a karcfalvi kukoricásban

– Nyolc medve volt a kukoricásba! – meséli Prezsmer Zoltán, 47 éves karcfalvi lakos, akit szeptember 19-én, szerda délután medve támadott meg, több harapott sebbel került be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba.A medvetámadás elszenvedője épp kerékpárjával hazafele tartott Karcfalván, amikor a kukoricásból négy medve jött ki. Az ijedségtől elesett, 3 medve visszafutott, de egy jól megtermett utána lódult és megharapta combján és fenekén. A fájdalmas találkozás körülményeiről mesélt.Kértem Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert, hogy a napokban több felcsíki kérés negatívan volt véleményezve, ezeket mind értékeljék újra, és ebben az esetben is a sürgős beavatkozást hagyják jóvá. Felvettük a kapcsolatot az érintett vadásztársulással, amely ma este kiszáll a helyszínre, holnap reggel pedig leadják a szükséges iratcsomót a veszélyes medve kilövésére.Itt van az ősz, ezért az elmúlt évek tapasztalatai szerint ebben az időszakban megszaporodnak a kukoricások környékén a medvetámadások. Szükség van a mielőbbi megelőzési kvótára, hogy lehessen a hasonló eseteket megelőzni, hisz emberi életek forognak veszélyben.#medvetámadás #sokamedve

Közzétette: Borboly Csaba – 2018. szeptember 19., szerda

Romániában gyakorivá vált, hogy a medvék a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik. A székelyföldi Hargita megyében az év eleje óta immár tíz személy került kórházba medvetámadás következtében. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.
Tavaly a Környezetvédelmi Minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, amely alapján külön minisztéiumi engedéllyel ki lehet lőni vagy át lehet telepíteni a veszélyes állatokat.
A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Forrás:MTI