Betiltják a macskatartást egy új-zélandi faluban

0
314 megtekintés
Kép: www.pet.co.nz
Swing Szerelem Szulák
Radikális szabállyal próbálják megvédeni az őshonos élővilágot Új-Zéland egyik falujában. A falu vezetői úgy döntöttek, hogy eleget téve a környezetvédelmi szakértők javaslatainak, betiltják a macskatartást a településen. A helyieket arra kötelezik, hogy ivartalanítsák, chipezzék és regisztrálják a macskáikat, aztán ha a most élő cicák elpusztulnak, nem lehet majd újakat szerezni – írja a BBC nyomán a 444.hu.

A döntés oka, hogy a településen sok macskatulajdonos hagyja, hogy az állata szabadon kószáljon, így az állatok óriási pusztítást végeznek a környék amúgy gazdag vadvilágában. Madarak, emlősök, hüllők és rovarok millióit pusztítják el minden évben az emberi felelőtlenség miatt.

A macskák egyébként nem csak Új-Zélandon okoznak károkat az élővilágban.

Kép: thespruce.com

Becslések szerint a világban 63 faj kihalása hozható kapcsolatba az elszaporodott és nem megfelelően tartott macskákkal.

Dr. Peter Marra, új-zélandi vándormadár-szakértő üdvözölte a lépést, de azt mondta sem a falu önkormányzata sem ő és a macskatartás szabályozását követelők nem macskaellenesek, inkább csak az élővilág gazdagságát szeretnék megőrizni.

Marra szerint semmi baj a macskatartással, ha a gazda kontrollált környezetben tartja a háziállatát, és nem engedi szabadon kóborolni. A macska ugyanis elvan a lakásban is, és ugyanúgy sétáltatható akár pórázon, mint egy kutya. Marra szerint, ha már azt elfogadta minden ember, hogy a kutyákat nem szabad csak úgy kóborolni hagyni az utcákon, hanem felügyelni, és az ingatlanunkon belül kell tartanunk őket, csak annyi kellene, hogy elfogadjuk, ugyanez igaz a macskákra is.