Betiltanának több kutya- és macskafajtát, köztük a mopszot is Skóciában

0
2 382 megtekintés
Mopsz - Kép: YouTube
Swing Szerelem Szulák
Törvénytervezet született arról, hogy betiltsák az állatok egészségére káros, azoknak élethosszig tartó szenvedést okozó genetikai szelekciót, ami a gazdáknak is rengeteg extra költséggel jár. Egyes fajták tenyésztését betiltanák, más kutyák, macskák és nyulak esetében már három alomtól engedélykötelessé tennék a tenyésztést – írja az index

Betilthatják Skóciában azoknak az állatfajtáknak a tenyésztését, amelyeknél a genetikai szelekció állandó egészségügyi problémákat okoz. Ilyen például a mopsz, az angol és a francia buldog: a népszerű kutyafajták egész életükben légzési problémáktól, elhízástól és rövid nyakuk miatt is szenvednek.

A törvényhozók szerint az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek azok a kutya- és macskafajták,amelyek különleges fizikai jellemzőkkel rendelkeznek, az emberek olyan fajtákat keresnek, amelyeknek például rövidebb az orruk, esetleg hosszabb vagy lekonyuló a fülük. Az állattartókat az sem érdekli, ha a túltenyésztett állatok folyamatosan szenvednek.

Skót logófülű macska – Kép: vetsreet.com

A kutyák és macskák jóléte miatt született a törvénytervezett, ami több fajtát is érint: ilyen a skót lekonyuló fülű macskát, amely ízületi gyulladásoktól szenvedhet, az igencsak rövid lábú munchkin macskát, a természetellenesen kis fejű Cavalier King Charles spánielt, amelynek az agya és a gerincveleje érintett és a légzési problémáktól, elhízástól és a rövid nyaka miatt szenvedő angol és francia bulldogokat, mopszokat.

Máshogy is szigorítanának azonban a jelenlegi törvényeken: a korábbi évi öt alom helyett már három alomtól engedélykötelessé tenné a kutyák, macskák és nyulak tenyésztését. A tervezetnek még zajlik a társadalmi konzultációja, de úgy tűnik, az állatvédő szervezetek egyöntetűen támogatják a javaslatot.