Benépesült a hiúzkifutó a Miskolci Állatkertben

0
352 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Habár hiúzok már két évtizede folyamatosan élnek a Miskolci Állatkertben, a most érkezett állatok mégis különlegesek. Eddig ugyanis két hím állat lakta a korábbi kifutót, az új elkészültével azonban lehetőség adódott rá, hogy egy szaporodó pár érkezzen az állatkertbe. A faj európai törzskönyvi programjának közreműködésével két fiatal kárpáti hiúz érkezett Miskolcra: a két és fél éves hím, Völund a németországi Chemnitz, míg a másfél éves nőstény, Siba a csehországi Chomutov város állatkertjéből.

A Közép-Európa hegyvidéki erdeiben honos kárpáti hiúzokat (Lynx lynx carpathicus) jelenleg mindössze 2800 példány képviseli a szabad természetben, míg a törzskönyvi adatok szerint állatkertekben mintegy 100 egyed él. Magyarországon korábban viszonylag gyakori ragadozónak számított, ám a 20. század elején a vadászat eredményeként kipusztult.

0125

 

Az utóbbi két-három évtizedben azonban egyre gyakrabban tűnik fel újra az ország területén. Az Északi-középhegység egyes területein, főképp a Börzsöny, az Aggteleki-karszt és a Zempléni-hegység vidékén fordul elő, ahol mintegy 5-10 egyedre becsülik létszámát.

Mivel a hiúz különösen rejtett életmódot folytat és messze elkerüli az embert, így a kutatók is leginkább csak lábnyomaik és zsákmányaik maradékai révén, szerencsésebb esetben a kihelyezett kameracsapdák által készített felvételeken találkoznak a hiúzokkal.