Bálnatetemet sodort partra a tenger Belgiumban

0
1 249 megtekintés
Fotó: BELGA/AFP / KURT DESPLENTER - 2018.10.25.
Swing Szerelem Szulák
Tizennyolc méter hosszú barázdásbálna tetemet sodort partra a tenger Belgiumban – közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Rendőrségi források szerint az Északi-tenger mellett fekvő Middelkerke és Zeebrugge között a hajnali órákban észlelték a tetemet, amely az apály miatt reggelre Blankenberge partjainál teljes egészében szárazra került. A kíváncsiskodók elől a partszakaszt a rendőrség lezárta.

Fotó: BELGA/AFP / KURT DESPLENTER – 2018.10.25.

A tájékoztatás szerint a 35 tonnás bálnát a helyszínen feldarabolják, majd elszállítják és a belga természettudományi intézet a genti egyetemmel közösen felboncolja, hogy megállapítsák a halál okát. A csontvázat a tervek szerint nem őrzik meg.

Mint közölték, ritka a bálnák megjelenése a belga partoknál, de nem példa nélküli, hogy egyedül vagy párban úszó példányokat figyelnek meg a halász- vagy vitorláshajók. Ilyen legutóbb 2017 tavaszán fordult elő, amikor még a parton állók is szemügyre vehették az Oostende strandjától mintegy két kilométerre úszó emlősöket.

Fotó: BELGA/AFP / KURT DESPLENTER – 2018.10.25.

Mint a helyi média felidézi, 2015-ben egy bálna beúszott a genti kikötőbe, ahol egy tengerjáróval ütközött, amelynek hajócsavarja halálosan megsebesítette. A tetemet akkor a genti egyetem vizsgálta, csontváza mai napig megtekinthető az egyetem múzeumának épületében.

Forrás: MTI