Azt hitték kihalt – Száz éve látott kaméleonfajt találtak Madagaszkáron

0
412 megtekintés
100 éve látták utoljára, azt hitték kihalt, pedig csak jól elbújt, ő a Voeltzkow-kaméleon (Furcifer voeltzkowi) - a képen egy igazán színes nőstény látható - Fotó: Dr. Frank Glaw, Dr. David Frotzel - CNN
Swing Szerelem Szulák
A madagaszkári és német kutatókból álló csoport múlt pénteken jelentette be, hogy az afrikai sziget északnyugati részén tett expedíciójuk alatt a Voeltzkow-kaméleon (Furcifer voeltzkowi) több példányát látták. A kis ügyes olyan jól álcázta magát, hogy 100 éve egyetlen példányát sem látták, így azt hitték kihalt. 

A Salamandra folyóiratban publikált tanulmányukban leírták, hogy genetikai elemzéssel azonosították a fajt, és megállapították, hogy közeli rokona a Labord-kaméleonnak (Furcifer labordi) – írja az Origo, az AP cikke nyomán.

A közeli rokon – Furcifer labordi – Kép: madcham.de

A tudósok úgy vélik, mindkét hüllőfaj csak az esős évszakban él, tojásból kelnek ki, gyorsan nőnek, megküzdenek a riválisaikkal, párosodnak, majd elpusztulnak – mindezt néhány rövid hónap alatt.

“Ezek az állatok a gerincesek tiszavirágjai”

– fogalmazott Frank Glaw, a kutatásban részt vevő bajor természettudományi gyűjtemény hüllő- és kétéltűszakértője.

A kutatók most a Voeltzkow-kaméleon eddig soha nem dokumentált nőstényét is látták, és kiderült, hogy tojásrakás előtt és stresszhelyzetben, illetve vemhesség alatt különösen színes.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a Voeltzkow-kaméleonok élőhelye az erdőirtások miatt veszélyben van.