Az őszi kerti munkálatok során vigyázzunk a sünökre

0
112 megtekintés
Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az őszi kerti munkálatok során a téli álomra húzódó sünök védelmére hívja fel a lakosság figyelmét.

A keleti sünök sok más állathoz hasonlóan – például, mint a nagy pele –különféle biztonságosnak vélt rejtekhelyekre bújnak el októberben és novemberben. Teszik ezt a táplálék szűkössége és a hideg miatt. Amikor a hőmérséklet tartósan 10-15 Celsius fok alá csökken, a vackukat már el sem hagyják a következő év tavaszáig, téli álmot alszanak.

A levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára (téli álmuk akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken), ezért fontos, hogy elszállításuk során figyeljünk az esetleg alájuk költöző sünökre – hívják fel a figyelmet a természetvédők hétfői közleményükben.

A sünök védelme érdekében azt ajánlják, hogy ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével, fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, az alapi részen pedig még óvatosabban, akár kesztyűs kézzel dolgozva, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat.

A közlemény szerint amennyiben a lombhalom megbontásakor telelő sünt találunk, tegyünk vissza rá kellő vastagságú rétegben leveleket és ágakat, vagy a közelben, bokrok takarásában készítsünk egy ilyen növényi halmot, és ez alá tegyük vissza a sünt.

A keleti sün védett állat, eszmei értéke 25 ezer Ft! Ha késő ősszel bajba jutott, sérült sünt találunk, ne haza vigyük, helyette a Fővárosi Állatkertbe vagy a Sünbarát Alapítványhoz, ahol megfelelő ellátást kaphat!

Tartsuk szem előtt azt is, hogy a sünök magányos állatok, ezért, ha egyedül kószáló példányt látunk, ne aggódjunk miatta, inkább hagyjuk menni a dolgára.

A sünök védelméről további részletes tájékoztatás olvasható a https://www.mme.hu/ovatosan-bolygassuk-rozserakasokat-vigyazzunk-sunokre-0 oldalon.

MTI, budakeszivadaspark.huMME