Az ország legidősebb kutyáit keresik az ELTE kutatói

0
4 373 megtekintés
Kép: wordpress.com
Swing Szerelem Szulák
Új kutatás indult a Szenior Családi Kutya Program keretén belül melyben kiemelkedően magas kort megért kutyákat szeretnének vizsgálni. Most kifejezetten matuzsálemi korban lévő kutyákat keresnek, hogy minél jobban megismerjék a kutyák öregedése mögött húzódó folyamatokat.

Az idős kutyák DNS-e segíthet megállapítani például, hogy mely gének felelősek azért, hogy egy kutya ilyen magas kort él meg. A kutatásban résztvevőknek mindössze annyi a feladatuk, hogy az ELTE munkatársát fogadják otthonukban és lehetővé tegyék a DNS mintavételt.

Matuzsálem korúnak az alábbi kutyák számítanak:

  • kis testű (15 kg alatt) – elmúlt 20 éves
  • közepes vagy nagytestű (15-45 kg) – elmúlt 16 éves
  • óriás méretű (45 kg felett) – elmúlt 11 éves

A Szenior Családi Kutya Program egy 5 éves kutatási projekt, mely 2016-ban indult az ELTE Etológiai Tanszékén. A kutatás fő célja egy olyan módszertan kidolgozása viselkedési, genetikai és idegtudományi szinten, amely kutyáknál is mérhetővé teszi a kognitív hanyatlást, segíti a családi és munkakutyák egészséges élettartamának meghosszabbítását, és egyúttal az emberi öregedés nemkívánatos folyamatainak megértéséhez is hozzájárul.

Amennyiben olyan szerencsés vagy, hogy négylábú barátod megérte ezt a kort, és úgy gondolod, hogy szívesen segítenéd a tudományt is, jelentkezz a projektre az alábbi e-mail címen: matuzsalem.project@gmail.com

További információk: kutyaetologia.elte.hu

Forrás: joy.hu