Az évtized végére eltűnhet a vadvilág kétharmada

0
2 427 megtekintés
Egy, a számtalan veszélyeztett faj közül: Amazónia emblematikus nagymacskája, a jaguár Forrás: AFP/Evaristo Sa
Swing Szerelem Szulák
Kétnapos konferenciát rendeztek október elején Londonban, amelyen az élelmiszeripar, a környezetszennyezés, a fajok pusztulása, a klímaváltozás és a mezőgazdaság összefüggéseit vizsgálták.

A konferencián – melyet a Compassion in World Farming és a WWF szervezett –  Glyn Davies a WWF ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a jelenlegi mezőgazdasági termelési szisztéma a legfőbb oka a fajkihalás fokozódásának, amely napjainkra kritikus pontra érkezett.

Csak akkor van esély a túlélésre, ha a világ a fenntartható farmrendszereket fogja támogatni és a mezőgazdasági termelés ezt tűzi ki fő irányként. Csak így korlátozható az élőhelyek további csökkenése és a környezetszennyezés. Csak így lesz lehetséges a természet regenerálódása és a fajok számának megőrzése.

Az erdőirtások nyomán egyre jobban összezsugorodnak az élőhelyek
Forrás: AFP/Lunae Parracho

A konferencián több mint 30 ország 500 küldötte – nemcsak természettudósok, hanem állattenyésztők, továbbá multinacionális élelmiszeripari vállalatok képviselői is – állapította meg, hogy az expanzív élelmiszertermelés folyamatosan rombolja az élőhelyeket, melynek következtében az évtized végére elveszíthetjük a vadvilág kétharmad részét!

A haszonállat-gazdaság az olcsó húsra való fogyasztói igénytől hajtva, egyike a fajkihalás fő okainak, és a bolygó biológiai diverzitása csökkenésének.

Az erdőirtások különösen a harmadik világban aggasztó méretűek
Forrás: FAO

De ez a fajta állat- és növénytermesztés nemcsak a vadon élő állatokat veszélyezteti közvetlenül.

A jelenlegi mezőgazdasági termelési mód pl. intenzíven használ antibiotikumokat, melynek következtében egyre növekszik a rezisztens baktériumok száma, mely nagyban fokozza az emberiség veszélyeztetettségét is. Védtelenekké válunk a fertőzésekkel szemben.

A fokozódó haszonállat-tenyésztés pedig növekvő metánkibocsátással jár, mely jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz. (Ebből  a növekvő számú hőségriadók és a hurrikánok már mutattak némi ízelítőt.)

Sürgősen újra kell gondolni a fenntartható mezőgazdaság kérdését!

Hiszen a haszonállatok tenyésztése, a környezetszennyezés, az élőhelyek és a fajok sokféleségének megőrzése, és az emberiség jövője, az emberek egészsége mind összefügg egymással, fontos tehát hogy a különböző területek szakemberei együttműködjenek, és közösen dolgozzanak ki használható megoldásokat, hogy megállítsák a szemünk előtt kibontakozó katasztrófát, mielőtt még végképp késő nem lesz. Meg kell találni az összhangot az élelmezési igény, és az ökológiai egyensúly fennmaradása között!

Forrás: MTI/ Czeglédi Zsolt

A konferencia szervezői úgy gondolják, alapjaiban kell újragondolni a világ élelmiszer- és mezőgazdasági politikáját lehetőség szerint az ENSZ erre szakosított szervei, pl. a  FAO rendszerébe integrálva.

Martin Palmer, az Alliance of Religions and Conservation igazgatója szerint a jelenlegi élelmiszeripari rendszer nem az egészséges, fenntartható élelmiszertermelésről  szól, hanem „a mértéktelenséget, mohóságot, és esztelenséget testesíti meg, úgynevezett „piaci erőnek” álcázva a jelenlegi kártékony szisztémát.” A természet azonban lassan elveszíti képességét mindennek következtében a megújulásra, aminek rettenetes következményei lesznek.

Martin Palmer, az Alliance of Religions and Conservation igazgatója
Forrás: Sacred Land

Csak remélni lehet, hogy a konferencia eredményeként a kulcsszereplőknek sikerül megoldást találniuk egy jobb, igazságosabb, és fenntarthatóbb világ megteremtésére.

Kép: sciencewithmyrt.com

A konferencia kiemelkedő fontosságát jelzi, hogy a résztvevők között ott volt Jane Goodall, a világhírű etológus is.

Forrás: Origo