Az anyukája erszényét elhagyó baba-kengurunál ma már nem lesz cukibb

0
1 082 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Goran Anastasovski természetfotós csodás képeket készített egy kenguru mamáról és kicsinyéről aki éppen kimerészkedik anyukája biztonságot nyújtó erszényéből.

 

A kenguruknál vemhességi idő nagyon rövid, 29 – 38 nap. Az újszülött nagyon apró és embriószerűen fejletlen, tömege alig néhány gramm. Ennek ellenére teljesen egyedül, segítség nélkül mászik fel anyja erszényébe erős mellső lábával, azon a nyomon, amelyet az anyja az altestén nyálával megjelölt, s így biztonsággal az erszénybe jut. Ott rácsimpaszkodik a négy emlő egyikére és hosszú hetekig l sem ereszti azt. Életének első hónapjait az erszényben tölti, s később is gyakran visszajár oda, ha megéhezik, vagy veszedelem fenyegeti.

Csak 42 hetes korában hagyja el végleg az erszényt ekkor körülbelül 3,5 kilogramm a testtömege. Az idő előrehaladtával a fiatal kenguru egyre több időt tölt az erszényen kívül, de a születéstől számított 230 – 240 nap után az anya már nem engedi vissza, hiszen várja a következő kölykét. A kölyköket egy éves korukig szoptatja az anyaállat. A nősténykengurunak folyamatosan lehetnek kölykei – egyszerre lehet vemhes, hordozhat kölyköt az erszényében, és kísérheti őt egy harmadik kölyök is.

Forrás: boredpanda, magyar természettár