Az állatok biztonságos szállítására figyelmeztettek állatvédők a világnapon

0
776 megtekintés
Budapest, 2016. október 4. Borus Bence, a Rex Kutyaotthon munkatársa a Dolly nevû kutyával a Hogyan utazzunk kutyával? címmel az állatok világnapján a Rex Kutyaotthon Alapítvány és a Budapesti Közlekedési Központ által szervezett sajtótájékoztatón a budapesti Szent Gellért téri M4-es metróállomáson 2016. október 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Swing Szerelem Szulák

A 4-es metró Szent Gellért téri állomásán kedden rendezett programon Koleszár István, a Rex Kutyaotthon igazgatója a felelős állattartásról, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) részéről pedig Szűcs Annamária kommunikációs igazgató ismertette az ebszállításra vonatkozó szabályokat – közölték az MTI-vel a szervezők.

A rendezvényen elhangzott például, hogy kisméretű kutyát kézipoggyász méretű, állatok szállítására alkalmas zárt szállítódobozban, ketrecben vagy táskában lehet vinni, amelyből az állat az utazás alatt nem tud kiszabadulni. Minden egyéb esetben az állat életkorától, fajtájától és méretétől függetlenül csak úgy szállítható kutya, ha póráz és felcsatolt szájkosár vagy pofaszorító van rajta, ami megakadályozza azt, hogy a kutya másokat megharapjon vagy fogával a járművön bárkiben vagy bármiben kárt tegyen. Kutyát kézben is lehet szállítani, de szintén csak pórázzal és felcsatolt szájkosárral.

Az ebek számára az adott távolságra érvényes teljes árú menetjegyet vagy havi kutyabérletet kell vásárolni. A kutyabérlettel egy kutya szállítható. A bérletszelvény csak az arckép helyén “EB” felirattal ellátott érvényes általános bérletigazolvánnyal együtt használható, amelynek sorszámát a vásárláskor meg kell adni. A zárt kutyaszállító dobozban, kézipoggyászként szállított ebnek nem kell külön jegyet vagy bérletet vásárolni. Díjmentesen utazhatnak a rendőrségi szolgálati kutyák és a megkülönböztető jelzéssel ellátott vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző és személyi segítő kutyák. Fontos továbbá, hogy egy utas csak egy kutyát szállíthat.

Budapest, 2016. október 4. Mandarin, a Rex Kutyaotthon lakója a Hogyan utazzunk kutyával? címmel az állatok világnapján a Rex Kutyaotthon Alapítvány és a Budapesti Közlekedési Központ által szervezett sajtótájékoztatón a budapesti Szent Gellért téri M4-es metróállomáson 2016. október 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2016. október 4.
Mandarin, a Rex Kutyaotthon lakója a Hogyan utazzunk kutyával? címmel az állatok világnapján a Rex Kutyaotthon Alapítvány és a Budapesti Közlekedési Központ által szervezett sajtótájékoztatón a budapesti Szent Gellért téri M4-es metróállomáson 2016. október 4-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A szakemberek kiemelten fontosnak tartják felhívni a figyelmet a mozgólépcső helyes használatára, hiszen az a kutyák számára az elsődleges balesetforrás. A szerkezet becsípheti az állat lábát, letépheti róla a szőrt vagy a körmöt. Ezért a kutya biztonsága érdekében, mozgólépcsőn a kutyákat kézben kell szállítani, különösen a fel- és lelépéskor. Nagyobb testű, nehezebb kutyával az állomáson szolgálatot teljesítő személyzetnek történő bejelentés után, a tartalékban lévő, álló mozgólépcsőt kell igénybe venni, amennyiben ez lehetséges. Az utasnak közlekedéskor mindenképpen magával kell vinnie a kutya érvényes oltási bizonyítványát, és azt kérésre fel kell mutatnia.

Forrás: MTI
MTI Fotók: Szigetváry Zsolt