Átadták a győri Xantus János Állatkert új csimpánzházát és kifutóját

0
390 megtekintés
A Modern városok program keretében kialakított új csimpánzház és kifutója átadása napján a győri Xantus János Állatkertben - Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Swing Szerelem Szulák
A Modern Városok Program keretében valósul meg a győri Xantus János Állatkert átfogó fejlesztése, mintegy három milliárd Forint értékben. Az új főbejárat és a zsiráf ház átalakítása után elkészült a csimpánz bemutató felújítása és bővítése. A projekt 250 millió Forintból valósult meg.

A csimpánz házat többször átalakították, de teljes felújítása és modernizálása most valósulhatott meg. A rekonstrukció a jelenlegi épület felújításából és egy új épületszárny építéséből áll, ami magában foglalja nem csupán az állatbemutatóhelyek, hanem az elkülönítő, majomház helyiségek és a látogatói tér fejlesztését, valamint az épület és a kifutó körüli térkő burkolat kialakítását, is, ezzel egy európai normáknak megfelelő XXI. századi emberszabású bemutató várja a látogatókat – írja sajtóközleményében a zoogyor.com

A házhoz tartozó fél hektáros kifutó különlegessége, hogy részben üvegfallal, részben pedig vizesárokkal határolt, így zavaró rácsok nélkül, néhol közvetlen közelről figyelhetik meg a látogatók az állatokat. A kifutóban kialakított mászórendszer teljesen a csimpánzok igényeihez igazodik, különböző magasságú mászó és pihenőrészekkel.

A kifutó leglátványosabb pontja a több mint 10 méter magas csimpánzfészek, amelyből az állatok az állatkert egész területét belátják.

Csimpánzok a Modern városok program keretében 250 millió forintból kialakított új csimpánzház és kifutó átadása napján a győri Xantus János Állatkertben. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A győri állatkert ad otthont Magyarország legnagyobb emberszabású csapatának. A jelenleg hét egyedet számláló csimpánzcsalád néhány tagja szinte a kezdetek óta lakói a parknak, és a látogatók kedvencei.

A csimpánz az ember legközelebbi rokona, génállománya 98,8%-ban megegyezik a miénkkel. A legintelligensebb főemlősként tartják számon, ráadásul ő az egyetlen állat, amely felismeri arcképét a tükörben. A csimpánzbemutató kialakításánál az állatkert nagy hangsúlyt fektetett egyik alap küldetésére, az oktató-nevelő tevékenységre. A bemutató 3 nyelvű információs táblái az előbb említett hasonlóságon keresztül mutatják be a csimpánzok életét és a rájuk irányuló veszélyeket, melyek nagy részét legközelebbi rokonuk az ember okozza számukra.

Az elmúlt évtizedekben a vadon élő csimpánzok egyedszáma igencsak megfogyatkozott: egyes vidékeken vadásszák őket húsukért, az emberi betegségek is veszélyt jelenthetnek rájuk, ráadásul folyamatosan veszítik el élőhelyeiket, ami miatt egyre több konfliktus alakul ki az emberek és a csimpánzok között. A vadon élő csimpánzok egyedszáma folyamatosan csökken, az IUCN Vörös Listáján a faj besorolása veszélyeztetett.  Éppen emiatt az európai állatkert összehangoltan, az Európai Fajmegmentő tenyészprogram (EEP) keretein belül tartják és tenyésztik a fajt. Az állatkerti csimpánzok a vadon nagykövetei, bízunk abban, hogy aki ellátogat hozzánk, és megtekinti vadonatúj csimpánzbemutatót megismerkedik a vadon élő emberszabásúakat veszélyeztető tényezőkkel, más szemmel fog tekinteni legközelebbi rokonainkra! Gipsy, Malipo, Bianka, Lara, Pola, Blanka és Zahira mindenkit vár a Győri Állatkertben!