Asszertív kommunikáció alkalmazása a kutya nevelésében

0
429 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Hogyan zajlik egy ilyen folyamat a gyakorlatban? Példaként egy csöppnyi máltai kutyus sétával kapcsolatos ellenállásának feloldását igyekszem írott formában átadni.

A kis kutya azonnal befeszült, amint a nyakára került a póráz. Lecsüccsent és szemkontaktust keresve igyekezett tudatni velem, hogy ő bizony egy tapodtat sem fog így sétálni. A gazdi ilyen esetekben kicsit rángatja, majd megunja és lecsatolja a pórázt, feladva a küzdelmet, mondván, hadd menjen akkor szabadon! Közben aggódik, hogy vissza tudja-e hívni veszély esetén. Elkönyvelte, hogy az ő kutyája nem szeret pórázon sétálni. Vagyis könnyedén alárendelődött két kilós kis kedvencének.

Tehát a kis pöttöm velem is ezt a stratégiát akarta követni. De nálam ez nem működött. Cesar Millan féle pórázt (nálunk retriever néven ismert) tettem a nyakára, egészen felhúzva a füleihez. Amikor leült és megmakacsolta magát, akkor feszes lett a póráz, igyekezett távolabb kerülni tőlem. Így viszont egyre kényelmetlenebb helyzetbe hozta önmagát. Nézett rám nagy szemekkel kérdőn: mit akarsz te tőlem? Én csak álltam és vártam. Figyeltem őt.

Tanácstalanul felállt, tétován mozdult az általam kijelölt irányba, így a póráz lazult. Ez jó! De aztán újra saját akaratát igyekezett érvényesíteni. A póráz ismét befeszült. Egy idő után ismét előre lépett bizonytalanul. Ez így ment majd egy órán keresztül, de végül megértette, hogy mit várok el tőle és megindult mellettem, követve az általam diktált tempót. S végre pórázon sétált életében először. Nyugodtan, megadón, megértve, hogy a sétát én irányítom.

0225

Ehhez a módszerhez valóban nagy türelem szükséges. Az emberi viselkedésre nem jellemző a néma, figyelemmel teli metakommunikáció. Szeretjük szavakkal, hangos nógatással kifejezni akaratunkat. Sok esetben ezt egyáltalán nem értik a kutyák. Számukra ez idegen és értelmezhetetlen. Sok gazdi viszont hamar ideges lesz, ha kutyája nem ért a „szép szóból”, ezt pedig kedvence pillanatok alatt felméri és még nagyobb ellenállást tanúsít, a feszültség pedig egyre nő.

Csodálatos élmény áthangolni magunkat, kilépni a megszokott viselkedési mintáinkból. Tanulunk csendben figyelni egy másik élőlényre, finom jelzésekkel tudtára adni, hogy mit kell tennie. Közben megéljük az itt és most örömét! Jelen vagyunk az éppen megoldandó helyzetnek, s így, – a kutya számára könnyedén értelmezhető, végtelenül egyszerű és számára logikus módon -, elérni azt, amit elvárunk tőle. Ezt a módszert alkalmazva helyre tudjuk állítani a hierarchiát és falkavezéri pozíciónkat.

Tanul a kutyánk és bizony, tanulunk mi is! Ha szeretnél többet megtudni az asszertív kommunikációról, ajánljuk figyelmedbe szakértőnk tréningjét, amiről ide kattintva találhatsz pontos információkat.

Szakértőnk további cikkeit ide kattintva érheted el:

Miért fontos a következetesség a kutya nevelésében?
Miért fontos az irányított sétáltatás?
Amikor a kutya átveszi a gazdi szerepét

 

Szerző: Pál Judit gazdiképző, kutyamentor
www.gazdikepzes.ga

Leadfotó: iheartdogs.com
Fotó: chepkadog.com