Aranyos hajnal – így ébred több mint 100 ezer daru a Hortobágyon

0
674 megtekintés
Aranyos hajnal - Darvak ébredése a Hortobágyon - Kép: Szilágyi Attila - YouTube
Swing Szerelem Szulák
Idén, nem kevesebb, mint 130 ezerre rúg a darvak száma a Hortobágyon. A déli tájak felé igyekvő darvak első magyarországi nagy gyülekezőhelye a Hortobágy, ahol 6-8 különböző helyszínen csoportosulnak, majd október utolsó napjaiban megindulnak következő nagyobb pihenőhelyükre, a Dél-Alföldre. A madarak egészen az első kemény hidegekig, illetve addig maradnak Magyarországon, amíg táplálékot találnak a környező kukoricatáblákon.

Míg itt vannak, az egyik nagy látványosság a darvak esti behúzása, ilyenkor egyszerre több ezer daru repül a puszta felett lélegzetelállító látványt nyújtva az őket megfigyelők számára.

De nem csak este lehet elmerülni a darvak csodájában, hanem bizony reggel is. Szilágyi Attila, természetvédelmi őrnek egy egészen különleges rövidfilmben sikerült megörökítenie a gyönyörű állatokat, az alkotás címe: Az Aranyos hajnal – Darvak ébredése a Hortobágyon.

Ha ezt a csodát végre élőben is megnéznéd, akkor irány a Hortobágy, mindenkit várnak novemberben darulesre, a Kardoskúti Fehértavon. Program: ITT