Áramütés érte Törökországban Eleket a kézzel nevelt mentett gólyát – “Gazdája” most minden követ megmozgat, hogy hazahozhassa

0
8 453 megtekintés
András és Elek Törökországban - Fotó: facebook.com/marton.vlad.andras
Swing Szerelem Szulák
Áramütés érte Eleket, a mentett kézzel nevelt gólyát Törökországban. Gazdája és megmentője Márton András, most minden elkövet, hogy Elek hazatérhessen otthonába. Kizárólag a hatóságokon múlik, hogy a hazahozatal megtörténhet e. 

A Dömösön élő Márton András évekkel ezelőtt a madaraknak áldozta életét. Időt és pénzt nem sajnálva létrehozott egy vadmadár- mentőközpontot otthonában. A férfi, a fehér gólyákkal különös kapcsolatot ápol. A gólyák szinte pár napos korukban kerülnek Mártonékhoz ők pedig nagy szeretettel ápolják és nevelik őket. Szintén náluk nevelkedett Zokni is, aki sajnos nyár elején áramütés áldozata lett és belehalt sérüléseibe.

Elek 2015- ben került a csupaszív férfihoz. Október elején azonban rossz hírek érkeztek a madárról. Eleket Törökországban áramütés érte. Szerencsére túlélte a balesetet, de repülni nem tud.

Elek még fiókaként és mikor még egészségesen repült – Fotó: facebook.com/marton.vlad.andras

Márton András így írt közösségi oldalán, miután megkapta a rossz hírt. :

“Napok óta kering egy gondolat a fejemben. Amióta hír jött Elekről, aki egyike annak az 5 gólyagyerekemnek, akit kézzel neveltem fel, akit a kezemben melengettem, akit tanítottam tücsköt, sáskát fogni, akit sikerrel útjára engedtem, akinek “szüleje” voltam, akiért azóta is szülőként aggódom…., szóval amióta jött a hír, hogy él, de baja esett, azóta tudom, mennem kell érte. Mennem kell, látnom kell, meg kell simogassam, hogy tudja, ott vagyok vele, hogy bármi áron segitek neki.
Mert a lelkünk örökre összenött.”

A férfi törökországi kijutásához pénzre volt szükség, de egy gyűjtésnek köszönhetően András október 11.-én már találkozhatott is Elekkel. A madarat megröntgenezték, amelyről így írt András

Törökországban a helyi madármentés elismert szakembere Fikret Can, kezében Elekkel – Fotó: facebook.com/marton.vlad.andras

“Mai napon több dolog tisztázódott.
Az egyik, hogy Elek már soha nem lesz rendesen röpképes. A sérülése (bal szárny, csukló után, a “kézfej” rész) nem friss, hanem kb 3-4 hetes. Egyből érthetővé is vált, mit keresett október 3-án Edirne mellett, Törökországban, amikor a többi gólya már jobbára Afrikában járt. Szeptember elején érhette az áramütés, s egészen a megtalálásáig, hetekig a földön bújkáva, táplálkozva élhetett túl. 
A hosszú idő nem tett jót a sebnek, az áramütés okozta többszörös törés elkezdett összeforrni, de rosszul. A röntgenen látszik, hogy a csont egy részen elhalt.
Innentől, ha nem műtik meg, a szárny vége csuklótól elhal, leszárad.
Ha megműtik – Prof. Serhat Özsoy, az isztambuli egyetem állatorvosi karának tanára éppen erre vállalkozik a jövő héten – akkor van taláan 30% esélye, hogy megmarad Elek szárnya.
De repülni már se így, se úgy nem fog.”

Elek röntgenfelvétele – A hosszú idő nem tett jót a sebnek, az áramütés okozta többszörös törés elkezdett összeforrni, de rosszul. A röntgenen látszik, hogy a csont egy részen elhalt. – Fotó: facebook.com/marton.vlad.andras

Elek jövőjét illetően is eldőlt, hogy kettőre csökkent a lehetőségek száma.
1. Elek ott marad, s az Isztambuli egyetem vadállat mentőhelyének 15×8 méteres (szépen megcsinált) , de egy teljes élet leélésére alkalmatlan röpdéjében és él (amíg él) 20-30 hasonszőrű társával.
2. Eleket hazajön ahol a számára időmérős környezetben, félig szabadon élhet, sőt fészkelhetne is, fiókái lehetnének.

András számára nem kérdés, hogy melyik a jó megoldás, de sajnos a döntés nem csak rajta múlik.

András és Zokni – Fotó: facebook.com/marton.vlad.andras

Eleket jövőhéten megműtik és egy két hét múlva már szállítható lesz. Addigra kell minden hivatalos papírmunkát elintézni, amiben a török és a magyar hatóságoké a főszerep. Márton András mindenképpen szeretné Eleket hazahozni és számít a hatóságok legteljesebb és legpozitívabb együttműködésére, hogy példát tudjunk mutatni Európának és a világnak.

Fotók: Facebook/Márton András