Aprócska társaink: az öt legkedveltebb kistesű kutya

0
774 megtekintés
Kép: kutyazona.hu
Swing Szerelem Szulák
Nagyon sokan szenvednek attól a kutyabarátok közösségében, hogy kedvenc fajtájuk számára nem tudnak elegendőt teret, mozgási lehetőséget biztosítani. Nem mindenki rendelkezik kertes házzal, viszont a kutyusok társaságáról érthető módon senki nem akar lemondani. Számukra jelenthet megoldást, ha átböngészik a legnépszerűbb kistestű kutyák listáját. Szubjektív válogatásunk következik.

Pekingi palotapincsi

Talán ez az egyik olyan fajta, amely rögtön eszünkbe juthat, ha korlátozott tér áll rendelkezésünkre. Nyugodt, kevés mozgást igénylő fajta, ezért idősebbeknek is ideális társ. Ugyanakkor roppant intelligens, és nem veti meg a kényelmet.

Nagyon jó jelzőkutya, minden neszt, apró zajt azonnal észrevesz és jelez.

Mopsz

Ő az egyik dobogós helyezett a kistestű kutyák képzeletbeli toplistáján. Sokan szeretik a roppant aranyos, igazi egyéniséggel rendelkező mopszokat, hiszen amellett, hogy hűségesen követik az embert bárhová, beérik kevés mozgással és kis térrel is. A figyelmet meghálálják, az ágyunkban viszont szinte biztosan helyet kell szorítanunk neki.

Csivava

Ez az ősi mexikói fajta igazi sztár a kistestű kutyák között. Sokan hollywoodi hírességek kedvenc társaiként ismerik őket.

Rövid és hosszúszőrű változata is létezik. A csivava egy igazi szeretnivaló, kényeztetésre termett kutyus, aki küllemét meghazudtoló módon öntudatos és bátor is. Alapvetően nagyon játékos, szórakoztató, és méretéből kifolyólag ideális társ egy egészen kis lakásban is. A hidegre érzékeny, de ez csak egy plusz ok, hogy jobban szeressük, és gondosan vigyázzunk rájuk.

Bolognai pincs

A bichonok fajtacsoportjába tartozó rendkívül szeretetreméltó, aranyos kis jószág egy igazi arisztokrata. Szülőhazájában a felső tízezer kedvelt fajtája volt, kizárólag különleges, megbecsült ajándékként került új gazdákhoz.

Szorosan kötődik gazdájához, kiegyensúlyozott és barátságos fajta. Intelligens, de jó természetű, ezért könnyen tanítható. Bátran ajánlható egyedülállóknak, ugyanakkor gyerekekkel is nagyon jól kijön. Szeret mozogni, de a hétköznapokban kis hellyel is beéri. Más állatokkal egy háztartásban tartható, kutyával macskával egyaránt képes a jó együttélésre.

Francia bulldog

Előző kutyánkkal ellentétben a lehető legegyszerűbb származású, hiszen Párizs egyszerű emberei foglalkoztak tenyésztésével hosszú évszázadokon át. Alapvető jellemvonása a kedvesség, amit sokszor hízelgéssel mutat ki, de ez mindig őszinte.

Ragaszkodó természete jó őrző ösztönnel társul, ugyanakkor szelíd és barátságos mindenkivel. Intelligens kutya, nincs szüksége nagy terekre. Idejét szereti lustálkodással tölteni, fél szemét mindig szeretett gazdáján tartva. Meleg nyarakon meghálálja a hűvös pihenőhelyet, mert a hőséget nehezen viseli.

A kistestű kutyák előnyeit lehetetlen összefoglalni, de talán szükségtelen is. Mint minden kutyus, ezek az apró jóságok is azért oly népszerűek, mert igazi társként tudnak viselkedni. Bár különböznek természetben, vérmérsékletben és sok más tulajdonságban is, sok közös vonásuk is van.

Ezek közül csupán egy, bár fontos szempont, hogy viszonylag szűkebb térben is jól érzik magukat.

A kistestű kutyákban nagy szív lakik, ezért választásunknál figyeljünk oda minden fontos tényezőre.

Vegyük számba lehetőségeinket és igényeiket, hiszen kutyabarátként csak a legjobbat kínálhatjuk nekik, szeretetükért, ragaszkodásukért cserébe. Ha jól választunk egy hűséges barátot kapunk cserébe, aki bearanyozza a legszürkébb, legátlagosabb napokat is puszta jelenlétével.

Ezekkel a kis teremtményekkel csak nyerni lehet, hiszen önzetlenül szeretnek, hűségesek, és roppant hálásak a rájuk fordított figyelemért, ennél többet pedig senki sem kívánhat.