Amikor a mese valósággá válik: prérifarkas kergette a gyalogkakukkot

0
2 387 megtekintés
Gyerekkorunk nagy kedvencei, a pimasz kengyelfutó gyalogkakukk és a mindig pórul járó, de kitartó prérifarkas. Bi-Bip!
Swing Szerelem Szulák
Ugye mindenkinek beugrott, hogy Bi-Bip!? A pimasz kengyelfutó gyalogkakukk és a folyton pórul járó prérifarkas felejthetetlen páros a gyerekkorunkból. A mese most valósággá vált, az arizonai egyetem egyik munkatársának sikerült lencsevégre kapni a híres párost – szúrta ki az nlc.hu.

A Looney Tunes csapatából jól ismert lökött páros még 1950-ben debütált az első epizódjával Amerikában, a Warner Bros jóvoltából. Eredeti cím: The Road Runner Show. Az utolsó epizódot 1972. szeptember 2-án vetítették. Nálunk a Magyar Televízió vetítette először a 80-as években, majd 2009 és 2010 között az RTL Klub jóvoltából láthattuk újra.

A rajzfilmsorozat eredeti címében szereplő roadrunner kifejezés egy madárcsoportra, a száraz éghajlatú amerikai prériken gyakran előforduló földikakukkokra, közelebbről a kaliforniai földikakukkra utal, másik nevén nagy futókakukk vagy gyalogkakukk. A magyar címben kitalált fajnév szerepel, ami egyszerre utal a rajzfilmfőhős madár jellemző tulajdonságaira, és arra is, hogy képzeletbeli állatról van szó.

Kaliforniai földikakukk (Greater Roadrunner (Geococcyx californianus)) – Kép: ovlc.org

A valóságban a kisméretű madár az óránkénti 32-42 km/h sebességet is el tudja érni, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 12 lépést tud megtenni, ami nem kevés, de azért nem olyan követhetetlen gyorsaságú, hogy csak a kondenzcsík látszódjon utána.

Az alábbi videót Michale Thomas Bogan, az Arizonia University adjunktusa rögzítette, miközben a hőség élővilágra gyakorolt hatásait tanulmányozta Tucson közelében.

A meséhez képest itt azért nem beszélhetünk elképesztő tempóról, mondhatni galoppoznak inkább, ráadásul gyalogkakukkunk igen hamar meglóg, a nem túl izgatott prérifarkas elől, aki így nézhet új vacsi után. Bár, ha azt nézzük, legalább nem kötött ki egy kaktuszban vagy esett le egy szakadékba vagy valami hasonló nyalánkság, ami hősünket érni szokta az örök párharcban.

A nem mindennapi találkozásról készült videó annyira népszerű lett, hogy még a Looney Tunes hivatalos Twitter-oldala is retweetelte Bogan videóját.

Via