Amerikai bölény született a Nyíregyházi Állatparkban

0
261 megtekintés
Az ifjú leány - Kép: Nyíregyházi Állatpark - sostozoo - Facebook
Swing Szerelem Szulák
A két hetes bölény leány már megtekinthető az Amerika élővilágát bemutató kifutórendszerben. A kilenc hónapnyi vemhesség után világra jött bébivel, már hét tagot számlál a nyíregyházi bölénycsapat. A kis üsző születése után már néhány órán belül lábra állt, és most 2 hetesen már csatlakozott anyjával a park bölény csapatához. 

Az amerikai bölény tekintélyes állat. Észak-Amerika legnagyobb testű szárazföldi emlőse, a bikák akár 1000 kg testsúlyúak is lehetnek.

Egykor százezres csordákban vándorolt a prérin, állománya elérhette az 50 millió egyedet. Egyes észak-amerikai indián törzsek táplálkozásukban és ruházkodásukban gyakorlatilag teljes mértékben a bölénytől függtek. Számtalan módon hasznosították; húgyhólyagjából tarisznyát csináltak, vérét és epéjét testük festésére használták, a szárított bölényürülék tüzelőként szolgált, míg a csontokból a legkülönfélébb eszközöket készítették.

Kép: Nyíregyházi Állatpark – sostozoo – Facebook

A faj az európaiak megjelenésével a telepesek könyörtelen mészárlását követően a kihalás szélére sodródott a 19. században. A kíméletlen irtás egyik oka a vadászat és a vasútépítő munkások élelmezése volt, de legfőképpen az engedetlennek tartott indiánok létalapját akarták megszüntetni. 1905-ben azonban megalakult az Amerikai Bölényvédelmi Társaság s szerencsére néhány száz példány megmenekült, ami elegendő volt a faj túléléséhez. Ma állományuk 50 ezer állatra tehető, s ezzel-úgy tűnik- biztosítva van a faj fennmaradása.

Kép: Nyíregyházi Állatpark – sostozoo – Facebook

Manapság az amerikai bölény sokkal kisebb csapatban él, főként a nemzeti parkokba szorult vissza. A tehenek és borjaik laza rangsorba szerveződött csordákat alkotnak, melyekhez csak szaporodás idejére csatlakoznak az egyébként egynemű csapatokban élő bikák.

Forrás: sostozoo