Állatvédő szervezetek is bemutatkoznak a Fővárosi Állatkert világnapi Állatszeretet Fesztiválján

0
276 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Idén is megrendezésre kerül az Állatszeretet Fesztivál, október 4-től 7-ig a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az állatvédelemmel kapcsolatos programok és foglalkozások mellett számos állatvédő szervezet is bemutatja tevékenységét az állatok világnapjához kapcsolódó, csütörtöktől vasárnapig tartó Állatszeretet Fesztiválján.

Nagyon fontos ünnepe ez a fesztivál az állatkertnek, amikor a hétköznapokhoz képest még több speciális programmal, állatokkal és a velük foglalkozó szakemberekkel való találkozásra nyílik lehetőség – emelte ki csütörtökön, a rendezvény nyitónapján tartott beszédében Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója.

Kép: weheartit.com

Hozzátette: a fesztivál alatt a Pálmaház melletti pavilonsoron meg lehet ismerni a kert és számos állatvédő szervezet állatmentő tevékenységét, a Holnemvolt Vár területén augusztusban nyílt Sünispotály nevű látványközpontban pedig a gyógyítással és mentéssel kapcsolatos tevékenységet mutatják be a szakemberek.

Az állatkert 1985 óta több mint 18 ezer állatot mentett meg, tavaly 103 faj 1524 egyedéről gondoskodtak a szakemberek. A mentett állatok között vannak avarrétegben megperzselt sünök, fészekből kiesett madarak, hüllők, elgázolt vagy mérgezett állatok is.

Mentett sündisznókölyök egy látogató kezében a Magyar Madármentők Alapítvány bemutatóján az Állatszeretet Fesztiválon megnyitója után, a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 2014-ben. MTI Fotó: Kovács Attila

Persányi Miklós azt is kiemelte, hogy az állatkert ebben az évben is nagyon sikeres volt a veszélyeztetett állatfajok megőrzését szolgáló nemzetközileg összehangolt tenyésztési munkában, amelynek köszönhetően több csoportnál is születtek utódok.

“Állatkerti rekordnak számít” például, hogy egy év alatt a flamingó csapat 25 fiókát költött ki és nevelt fel, de kicsinyekkel büszkélkedhetnek a pelikánok, a nagy marák, vagy az óriás hangyászok is, de a cseperedőben lévő elefánt borjút és a gorilla bébit is ide lehet sorolni. Az esemény kiemelt vendége volt Wening Esthyprobo Fatandari, az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövete is, aki az állatkert fajmentő tevékenységét méltatva hívta fel a figyelmet az Indonéziában őshonos, és a Fővárosi Állatkertben is látható fajok között a komodói varánuszra, a orángutánokra vagy a Bali-seregélyre.

Hanga Zoltán, a kert szóvivője elmondta, hogy a négy nap során a látogatók megismerhetik egyebek mellett a felelős állattartás szabályait, a városi természetvédelemről a Fővárosi Önkormányzati Természetvédelmi Őrszolgálata tart bemutatót, a Szamóca Kiskertész Tanoda kertek gondozását és ápolását mutatja be az érdeklődőknek, de lesz teleszkópos madármegfigyelés és mikroszkópos rovarmegfigyelés is, valamint számos játékos programmal is készülnek többek közt a Nagy-tó partján, a Varázshegyben és a Szavannaházban.

Az eseménysorozat az állatok világnapja köré épül, amit világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként számon tartott Assisi Szent Ferenc napján tartanak.

Forrás: MTI, zoobudapest.com