Alkalomadtán nyugodtan megehetjük a kutyaeledeleket

0
3 411 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

“Amikor arról van szó, hogy meg lehet-e enni a házi kedvencek ételeit, akkor fontos, hogy jól tegyük fel a kérdést. Például egy tengerimalac répából, uborkából és almából álló étrendjével sokan ki lennének békülve, illetve a kutya sem húzza a száját, ha bélszín a menü.

Ellenben aligha rágcsálna bárki is filmnézés közben egy kis kutyakekszet vagy olyan családi kiszerelésű kutyakajakonzervet, amit még a kutyának sem adunk oda szívesen. Viszont ha nagyon nincs más, akkor többnyire simán meg lehet enni a háziállatok ételeit, még ha nem is feltétlenül finomak.- irja a ma is tanultam valamit bloggere.

Cikkéből kiderül, hogy a házi kedvencek ételei többnyire húsalapúak (még ha sok növényi eredetű összetevő is van bennük), bár alapvetően eltérnek az emberi diétától. A kutyák számára például arányaiban több zsír szükséges, mint számunkra, hisz ez az ő elsődleges energiaforrásuk, miközben maguktól képesek C-vitamint termelni, így azt nem a táplálékukból szerzik be.

A macskákkal más a helyzet, mert ők nem tudnak a kutyákhoz és hozzánk hasonlóan taurint – nem fehérjeépítő aminosavat – termelni, nekik ehhez húst kell fogyasztaniuk, illetve több A- és C-vitaminra van szükségük. Ezért nem annyira optimális az ember számára a legtöbb szárazeledel, amely többnyire növényi fehérjéket tartalmaz.

 

Persze, fontos kiemelni, hogy bár alapvetően nem árt sem a jó, sem a rossz minőségű, sem a száraz, sem a nedves kutya/macskaeledel, ezeket nem emberi fogyasztásra szánták. A macskáknak például sok állati eredetű A-vitaminra van szüksége, amelyet mi leginkább növényekből szerzünk be. Ezért például a sok macskakaja miatt az A vitamin-túltengés komoly egészségügyi problémákat okozhat – szóval, ne szokjon rá!

Forrás: hazipatika. com