Aligátorteknős találtak Délegyházán

0
2 306 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Ismét egy aligátor teknőshöz riasztották Both Zoltánt, a magyar Ace Venturat. Ezúttal Délegyházára utazott.

Both Zoltán, facebook oldalán ezt irta az esetről:

„Délegyházáról kerestek meg, hogy a kertben egy „cuki” kis baba teknős sétál.
Nem is nagyon foglalkozott vele a hölgy aki megtalálta hiszen jó pár tó van a településen amiben élnek Mocsári teknősök is természetesen. Be is terelte egy befőttes üvegbe de mielőtt visszaengedte volna az utca végén lévő tóba, lefényképezte és elküldte a fiának a fényképet hogy milyen aranyos kis teknőst fogott a kertben. És milyen jól tette hogy továbbküldte a képet, ugyanis a fiának gyanús lett ez a teknős. Utánanézett az interneten és közben felkerestek engem is. A képeket látva számomra is világossá vált hogy ez bizony egy aligátorteknős(Chelydra serpentina)baba ami valószínüleg pár órája de maximum pár napja kelhetett ki a tojásból. És most jön a lényeg
Ahhoz hogy egy ilyen kis lény kikeljen a tojásból kell egy anyuka és egy apuka is
A hím 3-5, a nőstény 4-6 évesen éri el az ivarérettséget, ekkor körülbelül 22-25 centiméteres páncélhosszúságúak. A nőstény kis gödrökbe vagy üregekbe rak, méretétől függően körülbelül 5-25, ritkán több tojást is.
Tehát nem csak ez az egy pici kelt ki,hanem bizony a közelben ott vannak a testvérei és a szülei is


Miért nem gondolom azt hogy valahonnan megszökött vagy kidobták? Azért mert egy ekkora teknőst nem valószínű hogy meguntak,és azt is gyanítom hogy nem is kerti tóban tartották és esetleg onnan csavargott el.
Ő magyarországon a szabad ég alatt kelt ki a tojásból, ami bizonyíték arra amiről már pár éve is beszélek. Bizony szaporodnak a megunt és kidobott aligátorteknősök Magyarország tavaiban. És ugyanúgy átvészelik a telet mint az őshonos Mocsári teknőseink.
Az aligátorteknősök testtömege a hímek esetében akár 34 kilogramm is lehet ugye nem kell részleteznem egy ekkora tömegü állatnak milyen harapása van?! 🐢
Az Amerikai Egyesült Államok nagy részén és Kanada területén őshonos a Harapós teknős ,nem véletlenül hívják így is az aligátorteknőst.
Magyarországon a tartása engedélyhez kötött Veszélyes állatnak minősítették.

Nagyon FONTOS,hogy semmiképpen ne bántsuk őket ugyanis mostanában kelnek a Mocsári teknős kicsik is Értesítsük például az állatkertet és fénykép alapján be tudják azonosítani, és ha nem őshonos faj,akkor az elhelyezésében is tudnak segíteni.
Mégegyszer megkérek mindenkit ne bántsuk őket‼”

Forrás: Both Zoltán/facebook